18. feb 2016.

Urošević: Imamo problema od kako su krenuli napadi na BIRN

pedja-urosevic-1-n1Izvršni direktor novina ”Belgrade insight“ Peđa Urošević kaže da BIRN ima problem sa distribucijom i prodajom reklamnog prostora u tom listu od kako su, kako kaže, krenuli napadi na tu medijsku kuću

“Belgrade Insight” već osam godina izdaje Balkanska istraživačka mreža (BIRN), a nedavno je izašao i 200. broj ovih novina. Urošević kaže da je “Belgrade Insight” prvenstveno namenjen strancima u Beogradu, kako onima koji prolaze kroz grad, tako i onima koji tu žive, ali da je koristan i lokalnom stanovništvu, npr. ljudima koji studiraju engleski jezik. List, kako kaže, pokriva razne teme, od politike, preko biznisa do kulture.

Urošević podseća da BIRN ima problem sa distribucijom i prodajom reklamnog prostora u “Belgrade Insightu” od kako su, kako kaže, krenuli napadi na tu medijsku kuću. “Zatvorila su se neka vrata – Turistička organizacija Beograda (TOB) i Aerodrom Beograd koji je bio logičan distributicni centar. Politici TOB-a ne odgovara ovakav sadržaj. Mi se trudimo da prikažemo istinu na kvalitetnom engleskom jeziku”, rekao je Uroševič. Na pitanje da li to znači da TOB-u ne odgovara istina, on je odgovorio rečima: “To ste vi rekli”.

Urošević kaže i da u Srbiji postoji proizvodnja istraživačkih novinarskih tekstova, ali da je problem njihov plasman. Istraživački tekstovi bi, smatra on, bili svrsishodni kada bi ih prenosili mejnstrim mediji. On kaže da bi voleo da u Politici, Danasu ili Novostima vidi tekstove, ne samo BIRN-a, već i CINS-a i KRIK-a, ali da to, nažalost, nije slučaj.

Bilo bi dobro da smo zemlja u kojoj bi neko želeo da ostane

Komentarišući pisanje Danasa da će EU 1. marta zatvoriti granice za izbeglice, Urošević je rekao da mu se čini da i taj list pomalo ulazi u medijski diskurs gde je sve dramatično, šokantno i ekskluzivno, i gde se najavljuje ostanak hiljada izbeglica u Srbiji. On podseća da je Srbija u izbegličkoj krizi samo deo slagalice, a ne glavni igrač, i da deli sudbinu ostalih zemalja regiona.

“Možda bi bilo dobro kada bi došao čovek, video kako ova zemlja izgleda, i rekao da je to zemlja gde bi hteo da ostane”, kaže on, ali dodaje da, nažalost, nije tako i da i veliki broj građana Srbije odlazi odavde.

Govoreći o spoljnoj politici Srbije i odnosima sa NATO, Uroševič kaže da ne veruje u scenario u kojem bi Srbija na duge staze mogla da vude vojno neutralna.

Poruke državnog vrha da neće priznati Kosovo vidi kao dnevno-političke informacije upućene građanima, a ne kao državotvornu odluku. “Kako mi se čini, u tom pravcu priznavanja Kosova idemo, kroz procese definasane u Briselu”, kaže on.

Tadić ne može da prikaže nešto to već nismo videli

Urošević se osvrnuo i na intervju Olje Bećković sa Borisom Tadićem u NIN-u. On kaže da mu je drago da vidi da su tekstovi Olje Bećković politički relevantni, a što se Tadića tiče smatra da je njegovo poređenje Ivice Dačića sa oposumom, koje je izneo u tom intervjuu, nekulturno.

Gost Novog dana smatra i da lider Socijaldemokratske stranke, posle osam godina na funkciji predsednika Srbije, ne može da prikaže nešto što već nismo videli, te da mu se čini da će se Tadić pre boriti za cenzus, nego za neku masovnu podršku na izborima.

On ocenjuje i da opozicija, bez obzira u koliko frontova bude izašla na izbore, neće ostvariti značajan rezultat.

Izvršni direktor ”Belgrade insighta“ veruje i da će lider radikala Vojislav Šešelj u nekom momentu otići u Hag, kao i da Vlada Srbije šalje poruke da ga neće uhapsiti samo da bi izgledalo kako neće lako da se preda.

Urošević smatra i da to što još nije izabran novi tužilac za ratne zločine pokazuje da Srbije još nije izgradila institucije. On podseća da se BIRN bavi tranzicionom pravdom u regionu, i da to nije laka niti gotova tema. Kako kaže, još ne vidi odsustvo navijačkog pristupa u odnosu prema ratnim zločinima i ističe da proces pomirenja među državama bivše Jugoslavije još traje.


Razgovor sa Peđom Uroševićem pogledajte u video prilogu televizije N1

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend