07. nov 2015.

Službena beleška Komunalne policije puna nelogičnosti

Nakon mesec i po dana od incidenta na Savskom keju, Istinomer je od Komunalne policije konačno dobio službenu belešku i druga dokumenta koja pokazuju niz nelogičnosti u postupanju Komunalne policije. Tada je ekipa naše redakcije sprečena u snimanju intervjua na Savskom šetalištu, neposredno pored promotivnog štanda projekta “Beograd na vodi” a napisane su nam i prekršajne prijave uz obrazloženje da se nalazimo na gradilištu

“Patrola komunalne policije je prilikom vršenja kontrole komunalnog reda na Savskom keju (…) uočila jedno lice bez zaštitne opreme na radu, te je prema istom primenila jedno od svojih ovlašćenja predviđenih odredbama Zakona o komunalnoj policiji (…)”, stoji, između ostalog, u službenoj beleški Komunalne policije koju smo dobili uz pomoć Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ne znamo kako su komunalni policajci uočili samo jedno lice bez zaštitne opreme s obzirom da fotografije koje smo napravili govore drugačije.

Na "gradilištu" se nalazilo više građana bez zaštitne opreme / Foto: Istinomer

Na „gradilištu“ se nalazilo više građana bez zaštitne opreme / Foto: Istinomer

Kako se navodi u tom dokumentu, uočeno je “jedno lice bez zaštitne opreme” za koje se na kraju ispostavlja da je u pitanju fotograf Istinomera, Dragan Kujundžić. Međutim, iako je patrola Komunalne policije pri udaljavanju ekipe Istinomera sa Savskog keja koristila, pre svega, argument da je u pitanju gradilište i da je ekipi potrebna zaštitna oprema, ostaje nejasno kako je devet komunalnih policajaca uz prisustvo Darka Vujisića, zamenika načelnika Komunalne policije, primetilo samo jedno lice bez opreme? Istinomer podseća da je tada bilo prisutno još troje članova novinarske ekipe, naš sagovornik Dobrica Veselinović, a kao što se sa snimka događaja može videti, Savskim kejom šetali su i drugi građani bez zaštitne opreme.

U službenoj beleški se navodi da je komunalna policija na lice mesta došla zbog prijave NN lica koja se odnosi na izvođenje građevinskih radova, rasut građevinski materijal i prljanje šetališta “Savamala” na Savskom keju.

Vidi se da nikakav rasuti građevinski materijal nije oko ekipe Istinomera / Foto: Istinomer

Vidi se da nikakav rasuti građevinski materijal nije oko ekipe Istinomera / Foto: Istinomer

Ipak, komunalna policija nije na licu mesta utvrđivala da li su navodi iz prijave tačni, o čemu svedoči novinarska ekipa Istinomera i snimak događaja. Iako je dvoje pripadnika ekipe Komunalne policije tada usmeno potvrdilo novinarki Istinomera da na tom mestu nije bilo oznake građevinskih radova niti zabrane prolaska građanima, u službenoj beleški ne postoji informacija o tome. To upućuje na zaključak da se patrola Komunalne policije nije potrudila da ustanovi da li se ekipa Istinomera nalazi na gradilištu ili ne.

Komunalna policija je za sada, kako pokazuju dokumenta koja smo dobili podnela prekršajne prijave protiv jednog od snimatelja Istinomera kao i fotografa Dragana Kujundžića.

Kako je Istinomer ranije pisao, načelnik Komunalne policije Nikola Ristić ne smatra da je komandir područne organizacione jedinice Srđan Ilić pretio snimatelju Istinomera kada mu je rekao da će kamera pasti u vodu jer se nalazimo na gradilištu. U istom intervjuu, Ristić je negirao da je oduzimao i brisao snimke novinarima KRIK-a iako se na snimcima jasno vidi da je to činio.

Za sada je zbog incidenata sa novinarima Istinomera i KRIK-a reagovao Zaštitnik građana koji je pokrenuo postupak kontrole, dok druge institucije poput Gradske uprave to još uvek nisu učinili.

#GotovaPriča #PostupanjePočelo

Ne smemo da ćutimo i zatvaramo oči pred nasiljem i onima koji misle da uz upotrebu sile mogu da sprovode politiku koja nije u skladu sa onom zbog koje je Komunalna policija i nastala. Mi želimo komunalnu policiju koja radi u interesu ljudi. Želimo komunalnu policiju koja pomaže da naš Beograd bude bolje mesto za život. Koja će biti čvrsti oslonac u zaštiti prava i sprovođenju zakona. Želimo da komunalni policajac rešava sve one probleme koji muče mnoge Beograđane – nepropisno parkirana vozila, uništavanje zelenih površina, prljanje grada, uništavanje zajedničke imovine itd.

Napad na medije, bespravna upotreba sile, zloupotreba službenog položaja ne smeju da postanu uobičajeni način ponašanja bilo koga, pa ni pripadnika Komunalne policije. Oni koji nisu spremni da rade u interesu svih građana, koji su privatan interes stavili iznad opšteg – moraju da podnesu ostavku ili da budu smenjeni, jer im nije mesto u javnoj službi. Oni od kojih se očekuje da štite pravo i da sprovode zakon, ne smeju da krše zakon. Zato, moraju da odu.

Tražimo smenu načelnika beogradske Komunalne policije Nikole Ristića, zamenika načelnika Darka Vujisića i komandira područne organizacione jedinice Srđana Ilića. 

Za neodgovorne je GOTOVA PRIČA, a za Srbiju je POSTUPANJE POČELO!

1 komentar za: “Službena beleška Komunalne policije puna nelogičnosti

  1. marko

    To je još jedan dokaz da se radi o partijskoj a ne građanskoj organizaciji.
    http://krelac.com/kratka-pamet-kratak-fitilj/

    09. нов 2015. at 13:23

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend