12. okt 2015.

„Smena u Mađar sou da bi se ućutkala kritika“

magyar-szo-jpg_660x330Nevladina organizacija Mađarski pokret kritikovala je smenu urednika kulturnog dodatka dnevnog lista Mađar so (Magyar Szo) i ocenila da je cilj takvih smena da se „ućutkaju“ osobe koje su spremne da kritikuju i da budu objektivne

„Smena Ferenca Kontre je deo procesa čiji je cilj da se uklone, zastraše, ućutkaju osobe koje su spremne formulisati i zastupati kritičko mišljenje i poštovati zahteve za objektivnošću štampe, a koje se ne sviđaju glavnoj urednici i političarima koji stoje iza nje“, saopštio je Mađarski pokret.

Oni su naveli još primera u kojima su novinari, urednici i dopisnici Mađar soa smenjivani iz sličnih razloga i dodali da su sve smene izvršene bez ikakvog stručnog obrazloženja.

Stručni odbor za informisanje Mađarskog pokreta pozvao Udruženje vojvođanskih mađarskih novinara da se oglasi povodom ovog slučaja, a Odbor za medije Nacionalnog saveta Mađara kao osnivača Mađar soa da „preispita sposobnost“ Marte Varju da i dalje bude glavna urednica tog dnevnog lista.

Bivši urednik kulturne rubrike u dnevnom listu Mađar so Ferenc Kontra optužio je Martu Varju da ga je smenila jer je objavio negativnu kritiku o romanu „Cenzura“ Ildiko Lovaš, koja je članica Saveta Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Kontra je novinarima rekao da je u kulturnom dodatku „Vidikovac“ objavio negativnu kritiku pomenutog romana, koju je napisala spisateljica Erika Bence, nakon čega ga je glavna urednica zamolila da „dobrovoljno“ da ostavku, što je on odbio, a ona mu je saopštila da je smenjen.

„Nigde u Vojvodini nije dozvoljeno pisanje negativnih kritika na račun Ildiko Lovaš, životne saputnice (predsednika SVM) Ištvana Pastora. Ona u Vojvodini radi šta hoće, a Marta Varju sledeće godine treba da bude reizabrana na poziciju glavne i odgovorne urednice Mađar soa“, rekao je Kontra.

Dodao je da će zbog smene napustiti Mađar so, uz otpremninu. On je 30 godina radio u Mađar sou, a „Vidikovac“ je uređivao 12 godina.

Ildiko Lovaš je proletos podnela ostavku na mesto članice Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Mađara i na članstvo u tom telu.

Prethodno je bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara i jedan od osnivača Mađarskog pokreta Tamaš Korhec oštro kritikovao rad Ildiko Lovaš.

On je rekao da je ona „neformalna predsednica“ Nacionalnog saveta Mađara i da uživa „bezrezervnu podršku“ Ištvana Pastora.

Glavna urednica lista Mađar so Marta Varju nije bila dostupna za komentar.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend