04. maj 2016.

Stanislava Pak: Javni servis ne treba da bude opozicija

stanislavapakKako može biti pritisak apel da javni servis izveštava objektivno i nepristrasno? Javni servis koji finansiraju u najvećoj meri građani Srbije vodi kontinuiranu kampanju protiv vlasti ili ignoriše sve što je pozitivno učinjeno za zemlju. Postoje brojni primeri, ističe za Danas Stanislava Pak Stanković, savetnica za medije predsednika Republike, povodom saopštenja NUNS da je nedopustivo da Tomislav Nikolić vrši pritisak na javni servis

Pakova dodaje da su drugi mediji u privatnom vlasništvu i da je pravo vlasnika da kroji uređivačku politiku u skladu sa zakonom. „Da li mislite da je u redu da na događaju povodom stogodišnjice iskrcavanja srpske vojske na Krf, RTS prekine televizijski prenos pre obraćanja predsednika? Da li mislite da je u redu da RTS vodi kampanju protiv vladajuće stranke neprekidno već dve godine? Da se u emisije dovode uglavnom politički neistomišljenici koji svaki potez vlade i predsednika predstavljaju na iskrivljen i zlonameran način“, napominje Pakova za naš list.

Prema njenim rečima, RTS kao javni servis ima odgovornost prema građanima da izveštava objektivno i nepristrasno, a ne da bude opozicija vlasti.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, podsetimo, zatražio je u ponedeljak da se RIK-u omogući da radi po zakonu i nezavisno, a medije pozvao da odustanu od učestvovanja u kampanji protiv pobednika.

„Tražim da se RIK-u omogući da radi po zakonu i nezavisno. Nadležne institucije treba da reaguju i omoguće fer i demokratske izbore. Medije pozivam da odustanu od učestvovanja u kampanji protiv pobednika na izborima, a mislim da je to nedopustivo za Javni servis Srbije, koji prednjači u tome“, rekao je Nikolić Tanjugu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije da predsednik Srbije, stavom da Javni servis, kako je rekao, prednjači u kampanji protiv pobednika izbora, vrši direktan i nedopustiv pritisak na RTS i RTV. „Uređivačka politika RTS i RTV treba i mora da bude podložna preispitivanju i ocenjivanju, ali tek nakon sveobuhvatne analize izveštavanja RTS i RTV u izbornom periodu. Predsednik Nikolić, ovakvim stavovima, očigledno utemeljenim samo na njegovoj ličnoj proceni, nanosi ogromnu štetu Javnom servisu i podriva nezavisnost i samostalnost Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine“, navodi se u saopštenju NUNS.

Direktori javnih servisa „nemi“

Direktori javnih servisa – Radio-televizije Srbije, Dragan Bujošević, i Radio-televizije Vojvodine, Srđan Mihajlović, juče nisu odgovorili na poruke Danasa sa pitanjem da li izjavu predsednika smatraju pritiskom na njihov rad i da li će na neki način reagovati tim povodom.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend