04. apr 2016.

Stefanović o izveštaju ombudsmana: Imam pravo na svoj stav

Ministar policije Nebojša Stefanović oglasio se po prvi put o navodima iz izveštaja zaštitnika građana da je postupio izvan nadležnosti MUP-a kada je u januaru izjavio da će se u javnosti pojaviti priča o praćenju jedne novinarke. Dok ministar tvrdi da je sve po zakonu, novinari poručuju da je ovakva praksa nedopustiva

Kada je u januaru izjavio da će se u javnosti pojaviti priča o praćenju jedne novinarke, ministar Nebojša Stefanović postupio je izvan nadležnosti tog ministarstva, stoji u izveštaju zaštitnika građana Saše Jankovića. Unutrašnja kontrola je pokazala da novinarka nije prisluškivana, ali je utvrdila nepravilnosti u radu tog Ministarstva.

Govoreći na javnom servisu o događajima koji tek treba da se dese ministar Nebojša Stefanović je povredio pravo građana na istinito, potpuno i blagovremeno informisanje, navodi se u izveštaju. On to vidi drugačije.

“Ja imam pravo kao političar i kao građanin ove zemlje kao i svi drugi koji koriste i druge kanale komunikacije – Tviter, Fejsbuk – pa pišu svoje stavove, pišu svoje komentare. Prosto to nije nezakonito, to nije protiv pravila”, smatra Stefanović.

Protiv pravila je, stoji u izveštaju, način na koji su ti podaci prikupljeni. “Radnik ministarstva N.P. nezvanično je prikupio saznanja o namerama novinara i novinarskih udruženja, što nije u opisu posla njegovog radnog mesta. Ta saznanja N.P. je usmeno saopštio ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću. Radnik zaposlen u Odeljenju za medije pri kabinetu ministra često i uobičajeno prikuplja takva saznanja i prenosi neposredno ministru, isključivo usmeno”, stoji u izveštaju zaštitnika građana.

Nedopustivo je reč kojom je ovakvu praksu opisao predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović. “Skandalozno objašnjenje kako zapravo funkcioniše Ministarstvo unutrašnjih poslova i na čemu se zasniva nastupanje ministra unutrašnjih poslova u javnosti”, kaže Obradović.

Stefanović, s druge strane, tvrdi da nije reč o informacijama obaveštajnog i bezbednosnog tipa. “To su informacije koje vam ljudi kažu da su čuli od kolega novinara i to je potpuno prirodna stvar u svakodnevnoj komunikaciji”, kaže ministar.

Prikupljanje i plasiranje informacija iz neformalnih razgovora u NUNS-u smatraju kršenjem elementarnih građanskih i profesionalnih prava novinara, a iako olakšavajuća, činjenica da prisluškivanja nije bilo, otvorila je prostor za drugu vrstu zabrinutosti.

“Cinkarenje novinara je nešto što je zaista nespojivo sa bilo kakvom demokratskom praksom u svakoj civilizovanoj državi”, poručuje Obradović.

Iako se, u odgovoru zaštitniku građana, MUP Srbije pre dve nedelje izjasnio o poštovanju preporuka za otklanjanje nepravilnosti, sam ministar rekao je da se neće usvajati preporuke koje ne doprinose bezbednosti svih građana.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend