10. okt 2016.

Stojadinović otkazao saradnju Politici

ljubodrag_stojadinovic_mcrsOsipa se spisak saradnika najstarijeg lista na Balkanu. Ljubodrag Stojadinović, višedecenijski novinar lista Politika, otkazao je u petak saradnju ovom listu, saznaje Danas

Stojadinović je redovno objavljivao kolumne u rubrici „Pogledi“ u kojima je analizirao i kritikovao poteze vlasti, bez obzira na vladajuću garnituru. Za redakciju Danasa Stojadinović je potvrdio da je prekinuo saradnju ali nije želeo da nam detaljnije obrazloži razloge.

– Tačno je da sam u petak posle 30 godina pisanja za Politiku uredniku Branislavu Radivojši otkazao saradnju. To nema veze sa njim, naravno, on je divan čovek, u pitanju su lični razlozi. Na mene niko nije vršio nikakav pritisak, jednostavno to je moja odluka, rekao je kratko Stojadinović. Iz Stojadinovićevog okruženja rečeno nam je da razloge za raskid treba tražiti u smeni na čelu lista i promeni uređivačke politike. Ta urednička promena je dovela do prekida saradnje sa karikaturistom Dušanom Petričićem, a pre toga i neki redovni kolumnisti su proredili ili otkazali saradnju kao što je to učinila profesorka Danica Popović.

Stojadinovićevi prijatelji tvrde da on nije zadovoljan klimom koja je stvorena u Politici i koja od jednog velikog i i uglednog lista „pravi mali agitpropovski bilten režima“. Da podsetimo, Petričiću je otkazana saradnja jer nije prihvatio predlog da u karikaturama bude manje Aleksandra Vučića, a od Danice Popović je traženo da promeni naslov „Benevolentni diktator“. Nijedan autor to nije želeo i epilog je poznat. Ove promene su usledile nakon što je sa čela lista smenjena Ljiljana Smajlović, a za v. d. glavnog urednika postavljen Žarko Rakić.


Autor: M. V.

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend