16. nov 2015.

Sud časti: U komunikaciji povodom tonus hleba kršeni etički standardi

Flickr - Raul Lieberwirth - https://www.flickr.com/photos/lanier67/

Sud časti DSOJ je, na inicijativu Upravnog odbora i više pojedinaca, razmotrio brojne informacije u vezi sa dvonedeljnom javnom polemikom o tonus hlebu i pozvao kompaniju Trivit, medije i predstavnike online zajednice da se pridržavaju etičkih normi u komunikaciji i da imaju na umu da je u ovom slučaju primaran društveni interes zaštita potrošača od zdravstvenih tvrdnji bez pokrića

Konstatovano je da su nosioci većine diskusija pokazali ostrašćenost i nepoznavanje osnovnih pravila javne, a posebno krizne komunikacije. Neistinitim i paušalnim izjavama često su štićeni poslovni i pojedinačni interesi na uštrb blagovremenog, potpunog i utemeljenog informisanja potrošača o kvalitetu i sastojcima Tonus hleba kao namirnice.

Tržišta inspekcija je utvrdila da je kompanija Trivit napravila više propusta tokom dugogodišnjeg reklamiranja Tonus hleba. Kad je to otkriveno, proizvođač nije bio spreman na otvorenu komunikaciju već je svojim prvim „važnim saopštenjem za javnost“ i drugim nastupima dodatno zbunjivao potrošače i iritirao javnost. Mediji i Online zajednica su na prvi pogled delali u interesu zaštite zdravlja i prava potrošača, ali su istovremeno ovu situaciju iskoristili za povećanje prodaje, ličnu promociju i zaradu. U dosadašnjem javnom diskursu o ovoj temi ima više od milion postova na društvenim mrežama u kojima, gotovo bez izuzetka, nisu pravljene jasne razlike između činjenica, pretpostavki i nagađanja.

Sud časti izražava uverenje da je u ovom slučaju propušteno da se primene pravila krizne komunikacije koja preporučuju međunarodne i domaće strukovne organizacije za odnose s javnošću, a zasnovana su na analaizama brojnih primera iz prakse i prihvaćena kao teorijski postulati. Sud časti poziva PR poslenike da analiziraju sva dešavanja u vezi sa Tonus hlebom i upravljanje ovom kriznom komunikacijom, jer pouke iz ovog slučaja mogu da pomognu jačanju naše struke i njenom boljem pozicioniranju.

Pošto ova krizna komunikacija još traje, Sud časti DSOJ nije u prilici da izrekne svoj konačni sud, ali podseća sve koji ovim povodom polemišu da imaju etičku obavezu „da deluju u skladu sa interesom javnosti i da ne narušavaju dostojanstvo i integritet ličnosti’’, kako se navodi i u Kodeksu profesionalne etike DSOJ.

U Beogradu, 09.11.2015. godine

Sud časti DSOJ

 Foto: Raul Lieberwirth / Flickr 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend