26. mar 2016.

Sud odbio tužbu Veroljuba Stevanovića protiv novinara „Politike”

Osnovni sud u Kragujevcu

Osnovni sud u Kragujevcu

U svojoj odbrani Brane Kartalović, dopisnik našeg lista iz Kragujevca, pozvao se na Zakon o javnom informisanju u kome stoji da su nosioci javnih i političkih funkcija dužni da trpe i ona kritička mišljenja koja smatraju uvredljivim

Osnovni sud u Kragujevcu je 24. marta doneo odluku da odbije privatnu tužbu bivšeg gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića protiv novinara „Politike” Braneta Kartalovića.

Stevanović je Kartalovića tužio posle emisije „Verujem li opoziciji”, emitovanoj na TV „Kragujevac” avgusta prošle godine, u kojoj je dopisnik „Politike” izjavio da je „vladavina Veroljuba Stevanovića bila jedna bahata vlast, jedna vrsta primitivne mafijaške organizacije”.

U tužbi je navedeno da je Kartalović svojom izjavom „narušio čast i lični ugled tužioca”, koji je zbog „niza neistina i uvreda” iznetih u pomenutoj emisiji „trpeo visok stepen duševnih bolova”. Stevanović je tražio da mu se na ime naknade nematerijalne štete isplati 300.000 dinara. Sudija Jelena Dabić odbila je sve zahteve tužioca.

U svojoj odbrani, novinar „Politike” pozvao se na međunarodne konvencije i sudsku praksu, na Ustav Srbije koji jemči slobodu mišljenja i izražavanja, kao i na Zakon o javnom informisanju u kome stoji da su nosioci javnih i političkih funkcija dužni da trpe i ona kritička mišljanja koja smatraju uvredljivim.

U izjavi za medije, pravni zastupnik tuženog Duško Pačariz objasnio je da je „Kartalovićev vrednosni sud o karakteru bivše kragujevačke vlasti bio zasnovan na dovoljnoj činjeničnoj osnovi”.


Autor: D. R.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend