16. jan 2016.

Sud: “Treba zapaliti novinare” nije pretnja

490x370_490x370-sud-nis-1Sudija Osnovnog suda u Nišu Miško Radivojević je prosudio da komentar da „treba zapaliti“ novinare Južnih vesti, koji je radnik Direkcije za gradski prevoz uputio redakciji, nije pretnja i nepravosnažno ga oslobodio optužbe. Tužilac najavljuje žalbu

Aleksandar Stanković, radnik Direkcije, potpisujući se kao “Krle Utoka” kroz komentar na tekst “Novi snimci nameštanja tendera u Nišu” poručio je da su “Južne vesti najveća medijska go*na u Nišu, treba zapaliti da ne postoje lažljive iskompleksirane degenerike koji tamo rade”.

Nakon što je redakcija podnela krivičnu prijavu, protiv Stankovića je podignuta optužnica.

Međutim, u obrazloženju presude sudija Radivojević je zaključio da se Stanković „samo izrazio na uvredljiv i krajnje nekulturan način, iznoseći nedopustive vrednosne stavove”, ali da nije i pretio.

Okrivljeni niti jednog momenta nije izrazio lične namere za preduzimanjem bilo kakve radnje koje bi ugrozile sigurnost oštećenih. Drugim rečima, samo formulacija “zapaliću da ne postoje osobe koje tamo rade” mogla bi predstavljati radnju izvršenja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti – piše u presudi.

Vršilac funkcije javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu Saša Đokić kaže daje presuda stigla juče i najavio da će tužilaštvo na nju uložiti žalbu.

Nije hteo da preti, samo je bio revoltiran

U svojoj odbrani pred sudom Stanković je naveo da je bio revoltiran jer je, navodno, nakon objavljivanja teksta poslao nekoliko komentara koji su afirmativno govorili o Direkciji a koji, kako tvrdi, nisu bili objavljeni.

Zbog toga je imao nameru da pošalje komentar sledeće sadržine, a sve u nameri da se na sajtu objave i komentari koje je u toku prethodnog dana slao… Komentar je poslao da bi naterao da objave i komentare koji govore u prilog Direkcije, a ne samo komentare koji su usmereni protiv nje – navodi se u presudi.

U odbrani, koju je sud prihvatio, rečeno je da je ovim „okrivljeni izneo svoje mišljenje o radu medijske kuće, pri čemu nije uputio pretnju da će napasti zaposlene u „Južnim vestima““.

Autor: M. V.

 Foto: Arhiva JV 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend