28. nov 2014.

Sud u Turskoj medijima zabranio izvještavanje o korupciji

GERMANY TURKEY POLITICSSud u Turskoj je u ime presumpcije nedužnosti zabranio domaćim medijima da izvještavaju o radu parlamentarnog istražnog povjerenstva o optužbama za korupciju četvorice bivših ministara islamsko-konzervativne vlade.

Vladino tijelo za nadzor radija i televizije (RTUK) objavilo je u srijedu da je sudsku odluku o zabrani poslalo tiskanim i audiovizualnim glasilima u zemlji koji mogu biti novčano kažnjeni ne budu li je poštovali.

U priopćenju objavljenom na svojoj mrežnoj stranici, RTUK je odluku koja će biti na snazi do 27. prosinca, obrazložio činjenicom da su neki mediji „narušili tajnost istrage i načelo presumpcije nedužnosti“.

Parlament je pod pritiskom oporbe počeo istragu protiv četvorice bivših ministara umiješanih u veliku korupcijsku aferu koja je u prosincu 2013. uzdrmala vladu premijera Recepa Tayyipa Erdogana, sada predsjednika.

Neviđena čistka

Ministri unutarnjih poslova, gospodarstva i zaštite okoliša morali su dati ostavke nakon pritvaranja njihovih sinova, a njihov kolega u ministarstvu za europske poslove je smijenjen.

Tako je bivši ministar gospodarstva Zafer Caglayan optužen da je primio mito ne bi li omogućio prodaju ilegalnog zlata Iranu koji je pod embargom. Za to je, među ostalim, primio i skupocjeni švicarski ručni sat od 210.000 eura.

Vlada je reagirala naredivši neviđenu čistku u policiji i u pravosuđu koje je zatim otkazalo sve sudske postupke koji su joj prijetili.

Zabrana upućena medijima događa se dan prije nego parlamentarno povjerenstvo u četvrtak bude saslušalo jednog od četvorice bivših ministara. Oporba upozorava da to povjerenstvo želi da se odustane od sudskog progona.

Više glasila je najavilo da će se žaliti na odluku.

Turske vlasti redovito ušutkavaju medije u vezi s osjetljivim pitanjima. Tako su nedavno postupili u slučaju turskih talaca koje su u Iraku bili oteli džihadisti skupine Islamske države (IS) a poslije su ih oslobodili.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend