30. maj 2015.

Suđenje za ubistvo Ćuruvije počinje u ponedeljak

599707_slavko-curuvija-foto-dalibor-danilovic_fSuđenje četvorici nekadašnjih pripadnika Resora Državne bezbednosti (DB) optuženih za ubistvo novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije počinje u ponedeljek u Specijalnom sudu u Beogradu

Na optuženičkoj klupi naći će se nekadašni načelnik Resora DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić, dok će se pripadnik rezervnog sastava tog resora Milanu Kuraku suditi u odsustvu jer je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Marković će u sud biti dovežen iz zatvora u Požarevcu gde izdržava kaznu zatvora od 40 godina, a Radonjić i Romić iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu u kojem su već godinu i po dana, od hapšenja 13. januara 2014. godine.

417730_rade-markovic01reutersfoto-goran-tomasevic_f

Rade Marković, Foto: Goran Tomašević

Na početku suđenja tužilac će pročitati optužnicu, a optuženi će se kratko izjasniti o krivici.

Zatim će tužilaštvo dati uvodnu reč, a potom branioci okrivljenih, nakon čega će optuženi imati mogićnost da detaljno iznesu svoju odbranu.

Nakon izlaganja odbrane, sud će početi sa izvođenjem dokaza tužilaštva za organizovani kriminal, koje optužene tereti za teško ubistvo za koje im preti kazna od 30 do 40 godina zatvora.

Među dokazima koje je preldložilo tužilaštvo je saslušanje oko 90 svedoka – bivših pripadnika DB-a, „zemunskog klana“, Jedinice za specijalne operacije, političara i drugih.

424611_milan-radonjic-foto-rajko-ristic_f

Milan Radonjić, Foto: Rajko Ristić

252995_sudjenje-budva-0159-foto-d-milenkovic_f

Ratko Romić, Foto: D. Milenković

Ključni svedok tužilaštva u ovom postupku je, nakon čijeg iskaza je pokrenuta zvasnična istraga prošle godine u januaru, nekadašnji pripadnik DB, odnosno komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji se nalazi na izdržavanju kazne od 40 godina zatvora.

Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara 2014. godine dao iskaz tužilaštvu u kojem je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

Suđenju u junu će moći da prisustvuju mediji, a optuženi će moći detaljno da izlože svoju odbranu.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašni načelnik Resora DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić i pripadnika rezervnog sastava tog resora Milan Kurak.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal oni se terete da su „iz niskih pobuda“ ubili novinara i vlasnika listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine, odnosno da su izvršili krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 30 do 40 godina zatvora.

217856_legija02-foto-d-danilovic_f

Milorad Ulemek, Foto: D. Danilović

Marković se tereti da je to delo izvršio podstrekavanjem, a ostali su optuženi kao saizvršioci.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11.aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Sa Ćuruvijom je u vreme ubistva bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa, koja je tom prilikom zadobila lake telesne povrede pošto su je napadači onesvestitli udarcem u glavu.

U vreme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. godine, osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine.

Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i u toku je ponovljeno suđenje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend