02. okt 2014.

„Tabloidi tuže, sude i presuđuju“

vukasinPredsednik NUNS Vukašin Obradović rekao je da se tabloidizacija ne tiče samo medija, već da urušava i temelje države kao što su policija, sudstvo i tužilaštvo.

Obradović je na javnoj debati povodom godišnjih izveštaja zaštitnika građana Saše Jankovića i poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Ssabića rekao da su tabloidi preuzeli ulogu tih državnih institucija „i da umesto njih tuže, sude i presuđuju“.

„To neodrživo stanje traje i danas. Sa aspekta novinarske profesije to doprinosi daljem urušavanju njenog ugleda dok se direktno narušava i pravo i obaveza građana da budu informisani, a istraživačko novinarstvo uglavnom počiva na dostupnosti informacija od javnog značaja“, naveo je Obradović.

On je istakao da je signal za uzbunu to što u jednom društvu i u medijima do informacija koje su značajne za istraživačko novinarstvo može da se dođe samo preko žalbi koje novinari upućuju povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću i da to govori „o sistematskom poremećaju koji postoji u društvu“.

Republički zaštitnik građana Saša Janković je rekao da je na taj problem u medijima upozorio pre tri godine, nakon čega je i sam bio žrtva tabloidnih članaka, dok je tabloidizacija medija u međuvremenu dovela i do „tabloidizacije države“.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije je naveo da je „tabloidizacija igra u kojoj nema dobitnika i da se njemu kao zaštitniku građana za pomoć obratio vlasnik jednog tabloida čija je meta u jednom trenutku i sam bio“.

„Tabloidizacija nije samo pitanje novinara i kvalitetnog novinarstva već i pitanje kuda ide ova država i lokalna zajednica kada se na donošenje odluka koje treba da budu nepristrasne utiče na najprljaviji način“, rekao je Janković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend