02. okt 2014.

„Tabloidi tuže, sude i presuđuju“

vukasinPredsednik NUNS Vukašin Obradović rekao je da se tabloidizacija ne tiče samo medija, već da urušava i temelje države kao što su policija, sudstvo i tužilaštvo.

Obradović je na javnoj debati povodom godišnjih izveštaja zaštitnika građana Saše Jankovića i poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Ssabića rekao da su tabloidi preuzeli ulogu tih državnih institucija „i da umesto njih tuže, sude i presuđuju“.

„To neodrživo stanje traje i danas. Sa aspekta novinarske profesije to doprinosi daljem urušavanju njenog ugleda dok se direktno narušava i pravo i obaveza građana da budu informisani, a istraživačko novinarstvo uglavnom počiva na dostupnosti informacija od javnog značaja“, naveo je Obradović.

On je istakao da je signal za uzbunu to što u jednom društvu i u medijima do informacija koje su značajne za istraživačko novinarstvo može da se dođe samo preko žalbi koje novinari upućuju povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću i da to govori „o sistematskom poremećaju koji postoji u društvu“.

Republički zaštitnik građana Saša Janković je rekao da je na taj problem u medijima upozorio pre tri godine, nakon čega je i sam bio žrtva tabloidnih članaka, dok je tabloidizacija medija u međuvremenu dovela i do „tabloidizacije države“.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije je naveo da je „tabloidizacija igra u kojoj nema dobitnika i da se njemu kao zaštitniku građana za pomoć obratio vlasnik jednog tabloida čija je meta u jednom trenutku i sam bio“.

„Tabloidizacija nije samo pitanje novinara i kvalitetnog novinarstva već i pitanje kuda ide ova država i lokalna zajednica kada se na donošenje odluka koje treba da budu nepristrasne utiče na najprljaviji način“, rekao je Janković.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend