06. nov 2015.

Tan­jug 1943–2015.

tanjug-logoNo­vin­ska agen­ci­ja ra­di­će do de­cem­bra. – Bez po­sla osta­je 188 me­dij­skih rad­ni­ka, od če­ga 130 ima di­plo­mu fa­kul­te­ta

– Slo­mlje­na je kič­ma srp­skog no­vi­nar­stva – ka­zao je ju­če za „Po­li­ti­ku” ne­ka­da­šnji no­vi­nar Tan­ju­ga Ra­de Bra­jo­vić po­vo­dom od­lu­ke vla­de o ga­še­nju no­vin­ske agen­ci­je Tan­jug. Ume­sto ro­đen­dan­skog sla­vlja (agen­ci­ja je ju­če na­pu­ni­la 72 go­di­ne), odr­žan je ti­hi skup u pod­ne, ko­me su pri­su­stvo­va­li biv­ši i sa­da­šnji za­po­sle­ni i ko­le­ge iz dru­gih be­o­grad­skih me­di­ja. Bra­jo­vić se pri­se­tio i ka­ko je baš iz te me­dij­ske ku­će oti­šao u „Ve­čer­nje no­vo­sti”, gde je bio glav­ni i od­go­vor­ni ured­nik. To je, pri­ča, bio uobi­ča­jen sce­na­rio: Tan­ju­go­vi no­vi­na­ri od­la­zi­li su na ru­ko­vo­de­ća me­sta, po­ma­ga­li u osni­va­nju no­vih agen­ci­ja u re­gi­o­nu, u ze­mlja­ma oslo­bo­đe­nim od ko­lo­ni­ja­li­zma, pa čak i u osni­va­nju Be­te i Fo­ne­ta.

– Ga­še­nje Tan­ju­ga je naj­ve­ća kul­tur­na sra­mo­ta sa­vre­me­ne srp­ske isto­ri­je. I da­nas se mno­ge re­dak­ci­je osla­nja­ju na ve­sti iz te no­vin­ske agen­ci­je, pa se u me­dij­skim ku­ća­ma sva­ko­dnev­no ču­je: „Uzmi tu vest po Tan­ju­gu” – pri­ča Bra­jo­vić.

Me­đu oni­ma ko­ji su do­šli da se po­zdra­ve sa Tan­ju­gom bio je i nje­gov ne­ka­da­šnji di­rek­tor Du­šan – Du­ca Ra­do­va­no­vić. Te­ško mu je, ka­že, da pri­hva­ti šta se do­go­di­lo jer pam­ti vre­me ka­da je ova me­dij­ska ku­ća bi­la me­đu osam naj­bo­ljih na sve­tu. Is­pred Tan­ju­ga su bi­le sa­mo agen­ci­je po­put Roj­ter­sa, AFP-a, Aso­ši­je­ted pre­sa, Sin­hue…

Da­nas je Tan­jug po­no­vo vest u sve­tu. Od­lu­ku o ga­še­nju ob­ja­vio je AP, a pre­ne­li su je „Gar­di­jan” i „Nju­jork tajms”.

Šta se za­pra­vo do­go­di­lo sa Tan­ju­gom? Od­go­vor na to pi­ta­nje tra­že i za­po­sle­ni.

– Svi smo za­te­če­ni. U uto­rak su nam ured­ni­ci pre­ne­li re­či sa ko­le­gi­ju­ma: vla­da je do­ne­la od­lu­ku o ga­še­nju Tan­ju­ga. Sve vre­me smo ima­li pro­blem sa manj­kom in­for­ma­ci­ja. Ve­ro­va­li smo da dr­ža­va raz­u­me zna­čaj Tan­ju­ga, da di­rek­tor­ka vo­di ra­ču­na o sud­bi­ni agen­ci­je i rad­ni­ka. Ne mo­že­mo da se ot­me­mo uti­sku da je i sin­di­kat za­ka­zao – ka­že Mi­ra Kan­ka­raš, ko­ja je u ovu no­vin­sku ku­ću do­šla pre 32 go­di­ne, ka­da je ona ima­la 1.100 za­po­sle­nih.

Na­ša sa­go­vor­ni­ca pod­se­ti­la je na slu­čaj Slo­ve­ni­je, ko­ja je ne­po­sred­no po pro­gla­še­nju sa­mo­stal­no­sti osno­va­la svo­ju no­vin­sku agen­ci­ju STA.

Hr­vat­ska ima Hi­nu, Bu­gar­ska BTA…

– Zna­mo i ka­ko Ne­mač­ka, na ko­ju to­li­ko vo­li­mo da se ugle­da­mo, ne­gu­je svo­ju dr­žav­nu agen­ci­ju. Zar sa­mo Sr­bi­ji ni­je po­treb­no ta­ko ne­što – pi­ta Mi­ra Kan­ka­raš.

Od za­po­sle­nih sa­zna­je­mo da im je re­če­no da će ra­di­ti do 1. de­cem­bra, a da im on­da sle­du­ju ot­prem­ni­ne: 200 evra po go­di­ni sta­ža, za 188 za­po­sle­nih, od ko­jih je 130 sa di­plo­mom fa­kul­te­ta. Re­zer­vno re­še­nje ne­ma­ju, ni­ti ide­ju gde bi mo­gli da pro­na­đu uhle­blje­nje bu­du­ći je me­dij­ska re­for­ma, po­red njih, bez po­sla osta­vi­la još 870 no­vi­na­ra.

Na pi­ta­nje da li ose­ća od­go­vor­nost zbog to­ga što „tan­ju­gov­ci” ni­su do­bi­li pra­vo da po­sta­nu vla­sni­ci svog me­di­ja, pred­sed­nik Sin­di­ka­ta no­vi­na­ra Sr­bi­je u Tan­ju­gu Mir­ko Dra­gi­šić od­go­va­ra krat­ko: – Ap­so­lut­no, ne! Kriv­ca za ga­še­nje na­la­zi u dr­ža­vi, u Mi­ni­star­stvu kul­tu­re i nje­nom se­kre­ta­ru Sa­ši Mir­ko­vi­ću.

– Još 7. ok­to­bra, na­kon što se po­ka­za­lo da za Tan­jug ne­ma ku­pa­ca ni u dru­gom kru­gu, Mir­ko­vić je re­kao da je sle­de­ći ko­rak bes­pla­tan pre­nos ka­pi­ta­la na za­po­sle­ne. Ali to se ni­je de­si­lo. Za­što? Za­to što ni­ka­da nig­de ni­je pro­da­va­na dr­žav­na no­vin­ska agen­ci­ja i ovo je bio eks­pe­ri­ment „in vi­vo” – ka­že Dra­gi­šić.

Me­đu pe­de­se­tak oku­plje­nih „tan­ju­go­va­ca” ni­je bi­lo di­rek­tor­ke Bran­ke Đu­kić. Sa­zna­li smo da je ko­le­ga­ma za­bra­ni­la da se oku­plja­ju.

Iz­gle­da da di­rek­tor­ka još ni­je shva­ti­la da vi­še ne mo­že da ih ka­zni. Ume­sto nje, to je ura­dio mi­ni­star Ta­so­vac.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend