23. mar 2015.

Tasovac: Lokalne samouprave moraju da privatizuju medije

Dobar broj lokalnih samouprava nije ozbiljno shvatio privatizaciju medija u javnom vlasništvu, izjavio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

tasovac_ministar

Prema njegovim rečima, oni će u ponedeljak dobiti striktna upustva i rokove o poslu koji moraju da urade za uspešnu privatizaciju.

„Mi apsolutno u svakom trenutku sa primenom medijskih zakona idemo u propisanim rokovima“, rekao je Tasovac u emisiji Panorama na televiziji Studio B, upitan da li će biti odlaganja rokova za privatizaciju medija u vlasništvu države i lokalne samouprave. Tasovac je uveren da će, posle privatizacije medija, sve ono što predstavlja kvalitet i interes lokalne zajednice opstati.

On je podsetio i da u medijskim zakonima postoji i mogućnost da zaposleni u medijima preuzmu besplatne akcije, ako nema zainteresovanih za kupovinu medija.

„Ne libim se da kažem da Srbija može da bude primer uređene medijske scene, ne samo u regionu, nego i šire, ali to je proces. Ne znam da li će se on desiti 2016. ili 2017. godine, ali mogu da vidim pozitivne pomake na svaka tri meseca“, rekao je Tasovac.

Na pitanje o izveštaju Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije o vlasničkoj strukturi i kontroli medija, Tasovac je rekao da je puno problema iz tog izveštaja rešeno novim zakonima.

„Ne libim se da kažem da Srbija može da bude primer uređene medijske scene, ne samo u regionu, nego i šire, ali to je proces. Ne znam da li će se on desiti 2016. ili 2017. godine, ali mogu da vidim pozitivne pomake na svaka tri meseca“

„Savet je radio svoju analizu od aprila do decembra. Dobar deo ovoga što je locirano je ispravljeno kroz zakonsku regulativu, poput netransparentnosti vlasništva“, ocenio je Tasovac.

Prema njegovim rečima, mediji koji se ne upišu u registar neće moći da konkurišu za projektno finansiranje, dok će komisije koje će odlučivati o medijskom sufinansiranju većinski činiti medijska i novinarska udruženja. „Obezbeđen je budžet veći nego ikada za sufinansiranje medijskih sadržaja u javnom interesu, veći od onoga što daje Evropska unija, a kako će se raspoređivati taj novac presudno odlučuje struka“, istakao je Tasovac.

Nadam se da će tokom vremena Savet za štampu smoći snage da reaguje i bez prijave, naglasio je Tasovac, osvrćući se na samoregulaciju u medijima, i napomenuo da postoji odgovornost glavnih urednika i to ne samo prema tiražu. S druge strane tu je i Regulatno telo za elektronske medije, podsetio je Tasovac i dodao da Ministarstvo kulture i informisanja ne može da zabrani nijedan medij.

„Postoji nešto što je medijska pismenost, reakcija gledalaca i ta magična moć daljinskog upravljača“, ocenio je Tasovac, napominjući da je veoma bitno da postoji alternativa sadržajima koji su apsolutno besprizorni.

„Trudim se da ne komentarišem estradu, ali ni ono što je nusprodukt informisanja“, rekao je Tasovac.

Odgovornost za stanje u medijima jeste na državi, naglasio je Tasovac, ali u velikoj meri i na vlasnicima medija, glavnim i odgovornim urednicima, urednicima i novinarima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend