17. sep 2015.

Tasovac: U dobu digitalne anarhije?

FoNet-SKUPŠTINA-TASOVACOsećaj odgovornosti mora postati tačka konsenzusa države, svih aktera medijske scene, kao i regulatornih i samoregulatornih tela, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, otvarajući konferenciju „Digital 2015“ i poručio da je tehnologija, bez kvalitetnih sadržaja, novih ideja i odgovornosti, ipak „samo gomila gvožđurije“

Povremeno imam osećaj da živimo u doba digitalne anarhije, mada situacija nije mnogo bolja ni u tradicionalnim medijima, ukazao je Tasovac na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama i medijima.

Prema njegovim rečima, sve to za posledicu ima upadljivi gubitak poverenja javnosti u medijske sadržaje.

U potpunosti svestan obaveze koju vlasnici medija imaju prema profitu, apelujem na uvođenje višeg stepena društvene odgovornosti, rekao je on, pozivajući medije da misle o deci i kakve im kulturne i ljudske vrednosti plasiraju.

„Svi mi zajedno, glavni i odgovorni urednici medija, kao i njihovi vlasnici, veliki oglašivači, Regulatorno telo za elektronske medije, Savet za štampu i Ministarstvo kulture i informisanja, imamo dužnost da striktno i bez izuzetka poštujemo i medijske zakone i profesionalne, novinarske kodekse“, poručio je Tasovac.

On smatra da je to način da svi građani bez osećaja stida, mogu da se kroz medije informišu, obrazuju i, zašto da ne, zabave.

Digitalne tehnologije su dramatično izmenile stvarnost, ocenio je Tasovac i upozorio da će mediji, ukoliko se ne prilagode novoj stvarnosti, izgubiti korak s vremenom, publikom i oglašivačima, ali i sa svojom osnovnom misijom da sadržaje što šire učine dostupnim.

„Tehnologija je tu da u prvi plan istakne sadržaje, a mediji žive od sadržaja“, napomenuo je Tasovac i konstatovao da su promene oko nas toliko brze da ih teško prati i naše saznanje, a kamoli zakonska regulativa.

Svakodnevno se suočavamo sa novim izazovima, koji veoma često postaju poligon za govor mržnje ili širenje dezinformacija, ukazao je Tasovac, umesto da internet i nove tehnologije budu generatori znanja.

„Ako se, kao društvo, izborimo za odgovornost prema sebi, ali i javnom interesu, dobićemo medije koji će postati tačka zlatnog preseka informisanja i kulture“, zaključio je Tasovac.

Na konferenciji „Digital 2015“, u organizaciji Kolor pres grupe i časopisa The Economist u beogradskom hotelu Metropol biće održano pet panela i sedam prezentacija o izazovima sa kojima se suočavaju telekomunikacije, mediji i marketing.

 Foto: FoNet 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend