08. avg 2014.

Televizija Tutin pod kapom Bošnjačkog nacionalnog veća

mediacentarlogoBošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu ponovo je pokrenulo priču da preuzme osnivačka prava TV Tutin. Ranije su pokrenuti razgovori između BNV i opštine Tutin o potpisivanju ugovora o prenošenju osnivačkih prava sa lokalne samouprave na BNV.

Donošenju ove odluke prethodio je zaključak Vlade Srbije o izuzimanju TV Tutin iz privatizacije, ali i odluka ovog Nacionalnog saveta Bošnjaka da tutinsku medijsku kuću proglasi „ustanovom od posebnog značaja za Bošnjake u Srbiji“.

Prenošenjem osnivačkih prava na BNV, stvoriće se mogućnost da pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice dobiju svoju televiziju. Na taj način sami sebi stvaramo medij, ali pomažemo i državi da Bošnjacima omogući informisanje na maternjem jeziku – naglašava predsednik BNV u tehničkom mandatu Esad Džudžević i dodaje da nije suprotno zakonskoj regulativi da se zaključi ugovor o prenosu osnivačkih prava između BNV i lokalne samouprave u Tutinu.

TV Tutin ima lokalnu frekvenciju za emitovanje programa. Džudžević misli da će sa tom televizijskom kućom „ostvariti informisanje na lokalnom i regionalnom nivou“ a za nacionalnu pokrivenost računa formiranje manjinskih redakcija na RTS „do kraja ove godine“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend