15. apr 2015.

Tomu napadaju više od Miloševića, Đinđića i Koštunice

oliver antic MCMediji u Srbiji trebalo bi da budu odgovorni u skladu sa Ustavom, odnosno da poštuju grb, zastavu, himnu i instituciju predsednika države – rekao je Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije

Aktuelni predsednik Srbije Tomilsav Nikolić najviše je izložen napadima medija u odnosu na prethodne čelnike države –  Slobodana Miloševića, Milana Milutinovića, Zorana Đinđića, Vojislava Koštunicu…- rekao je Oliver Antić savetnik predsednika Republike.

– Prema Ustavu – grb, zastava, himna i predsednik Republike su zaštitni subjekti i u krivičnom pravu. Uvreda Srbije jeste uvreda jednog od ova četiri elementa, ali to se ne primenjuje u praksi –  dodao je Antić.

Savetnik predsednika ističe da većina medija ne podržava predsednika Srbije kojeg “mučki napadaju”, to jest napadaju njega i njegovu porodicu, što je nezamislivo u svetu, gde svaka država veliča svog predsednika.

– Đinđića su isto napadali na najrazličitije načine, sa i bez osnova, Milutinović je bio marginalizovan, ali ga nisu mučki napadali, pa i Koštunicu su kako – tako napadali. Moj utisak je da Nikolića najviše napadaju nego sve do sada predsednike – , kaže Antić.

Prema njegovim rečima, odgovorno novinarstvo je vrlo važna poluga demokratije, što kod nas nije slučaj.

Antić predlaže da se u Srbiji uradi kao u Brazilu, koji je imao donedavno sličnu situaciju, odnosno da po zakonu svi novinari moraju da imaju završen fakultet.

On naglašava da novinari moraju da imaju viši stepen morala i obrazovanja, jer onda ne bi mogli da pređu preko neke granice.

– Kod nas svako može da okači sebi funkciju – ja sam novinar, iako je polupismen ili neobrazovan – dodao je Antić.

Savetnik predsednika države navodi i da pravosuđe mora da bude efikasnije, kao i da su kod nas novčane odštete za narušavanje ugleda u sredstvima javnog informisanja veoma male.

 Foto: Medija Centar 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend