13. jul 2015.

Tri godine bez dinara

Radio Srbobran

Radio Srbobran

Radio Srbobran, koji je u Skupštini Srbije pominjan kao primer uspešne privatizacije, kao jedini medij od 58 privatizovanih, pa potom ugašenih, opstaje, ali uz velike poteškoće i sukobljavanja sa opštinskim vlastima

Posle višegodišnjeg “rata”, odnosi se popravljaju otkako je donet novi zakon o javnom informisanju i medijima.

Novinar i osnivač sa najvećim udelom u vlasništvu, Ivica Šmit, navodi da je Radio Srbobran od 2007, kada je privatizovan, dva puta podnosio tužbe radi zaštite svojih interesa protiv predstavnika lokalne vlasti zbog pritisaka na kadrovsku i uređivačku politiku.

– U protekle tri godine nismo dobili ni dinar iz opštinskog budžeta, jer nismo bili spremni na uslovljavanja. Građani bi imali izuzetno kvalitetno informisanje kada bi opština izdvajala 50 odsto sume od one koju je ranije usmeravala u javno preduzeće za informisanje, gde je postavljala svoje direktore – ističe Šmit.

Po njegovim rečima, opština sa budžetom od oko milijardu dinara za finansiranje lokalnih medija izdvaja godišnje samo milion dinara, a minimalno bi trebalo dva odsto, dok bi u sadašnjim prilikama dovoljno bilo i jedan odsto, pošto teret ekonomske krize moraju da snose i mediji. To bi značilo da se za informisanje godišnje obezbedi deset miliona dinara, deset puta više nego sada.

SPOR OKO KVADRATA

Opština tereti Radio Srbobran za neplaćanje zakupa za poslovni prostor od 260 kvadratnih metara. – Povodom toga se vodi spor, jer je Radio Srbobranu opštinskom odlukom, koju je prethodna lokalna vlast stavila van snage, još 1991. preneto u vlasništvo sve što je ulagao u izgradnju doma, u kome je smešten – objašnjava Šmit.

Predstavnici srbobranske vlasti zaratili su sa radiom, tvrdeći da je pretvoren u “porodični Radio Šmit”, pa su prestale da se prenose sednice SO.

– Opštinska vlast je želela da formira sopstvenu radijsku produkciju i emituje svoj program posredstvom Radio Srbobrana, ali mi, naravno, nismo pristali da iznajmljujemo svoj prostor i emisije za te namene – rekao je Šmit.

Naš sagovornik navodi da je u odnosima sa lokalnom samoupravom, ipak, napravljen značajan pozitivan pomak, donošenjem pravilnika za primenu novog zakona.

– Novi, mladi ljudi u opštinskoj upravi stavili su van snage raniji pravilnik o informisanju i napravili, prvi put, jasan konkurs za projektno finansiranje – naglašava Šmit.

Radivoj Debeljački, član Opštinskog veća zadužen za informisanje, kaže da je cilj da Radio Srbobran ravnopravno sa ostalim lokalnim medijima konkuriše za dobijanje novca iz opštinskog budžeta, kao i da se poprave odnosi između ovog medija i lokalne samouprave.

Autor: Z. R.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend