03. nov 2014.

TV Pink upozorenje, TV Hepi dve, a Prvoj jedna opomena

ilustracijaRegulatorno telo za elektronske medije (REM) odlučilo je da izrekne upozorenje i opomene televizijama Pink, Hepi i Prva zbog emitovanja neprimerenog sadržaja za maloletnike u vreme kada to nije dozovljeno i zbog reklamiranja elektronskih cigareta na nedozvoljen način.

Kako se navodi u saopštenju REM-a, na sednici tog tela koja je juče održana, članovi Saveta su doneli odluku da se Televiziji Pink izrekne upozorenje, Televiziji Hepi dve mere opomene, a Prvoj jednu meru opomene.

„Zaključeno je da televizija Pink na neprimeren način u emisiji DNK izlaže maloletnike ponovnoj patnji i da ovakvi programski sadržaji mogu da škode njihovom moralnom razvoju“, navedeno je u saopštenju.

Takođe, ocenjeno je da Prva i Hepi emituju programske sadržaje neprimerene maloletnicima u vreme kada to nije dozvoljeno u takozvano zaštićeno vreme, dok Hepi i na nedozvoljen način reklamira elektronske cigarete.

„Ovi pružaoci medijskih usluga dobiće narednih dana rešenje o ovim merama koje će biti dužne da pročitaju javno u određeno vreme, a REM će svoje odluke objaviti u štampanim medijima o trošku PMU. Odluke će sadržati razloge izricanja mera, ali i načine kako da se uočene nepravilnosti otklone“, precizirano je u saopštenju REM-a.

Objašnjava se i da je ovakav postupak izricanja mera predviđen novim Zakonom o elektronskim medijima, dok je dosadašnjim Zakonom o radiodifuziji, jedino mera upozorenja objavljivana na ovaj način.

REM novim Zakonom o elektronskim medijima može više puta izricati predviđene mere opomene, upozorenja i privremenu zabranu objavljivanja programskog sadržaja pored kojih može izreći i meru trajnog oduzimanja dozvole.

Novina je i to da REM može sada i zbog prekršaja programskih obaveza koje se odnose na oglašavanje pored pokretanja prekršajnih postupaka izricati ostale mere predviđene Zakonom o elektronskim medijima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend