03. nov 2014.

Utvrditi istinu o zločinima nad novinarima

handMeđunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima obeležava se 2. novembra, a Ministarstvo kulture i informisanja Srbije ističe da je to izuzetan povod za skretanje pažnje na nerazrešene slučajeve ubistva novinara širom sveta.

„Međunarodni dan za borbu protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima je podsetnik za sve nas da moramo ozbiljno da pristupimo borbi protiv ove vrste nekažnjivosti. Najbolji pristup je rad na konkretnim slučajevima uz stvaranje mogućnosti da se utvrdi istina i kazne odgovorni“, poručili su iz ministarstva.

Kako je ukazano, to je najefikasniji oblik prevencije koji predstavlja ozbiljan korak ka stvaranju uslova za neometan rad u okviru novinarske profesije.

Ministarstvo kulture i informisanja podržava jedinstveni projekat Komisije za istraživanje ubistava novinara koja je uprotekle dve godine napravila ozbiljne pomake u rešavanju slučajeva ubistava Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović, kao i ubistava medijskih radnika RTS.

Ova Komisija pokazala je ozbiljan pristup u radu i suprotstavljanju nekažnjivosti u Srbiji podizanjem optužnice i dopunom iste u slučaju Slavka Ćuruvije, kao i angažovanjem na intenzivoj istrazi ubistva Milana Pantića, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend