21. jan 2016.

U Europskom parlamentu burna rasprava o Poljskoj

Frans_Timmermans_flickr_EPDemokraciju se ne može koristiti kao argument protiv vladavine prava i poštivanja ljudskih prava, istaknuo je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans u raspravi u Europskom parlamentu o vladavini prava u Poljskoj na kojoj je sudjelovala poljska premijerka Beata Szydlo

Europski parlament raspravljao je o vladavini prava u Poljskoj nakon što je Europska komisija prošli tjedan pokrenula dijalog s tom zemljom kako bi se utvrdilo je li nova poljska konzervativna vlada izmjenama zakona o ustavnom sudu i javnim medijima prekršila europske demokratske standarde.

Dijalog je pokrenut u sklopu takozvanog “mehanizma” – Okvira za zaštitu vladavine prava koji može dovesti do aktiviranja članka 7. Ugovora o EU, koji predviđa suspenziju prava glasa državi članici koja ne poštuje temeljna načela i vrijednosti EU-a, a što dosad nikad nije korišteno.

Taj mehanizam Komisija je usvojila u ožujku 2014. nakon kritika da nije na odgovarajući način reagirala na prijetnje demokratskim standardima u Mađarskoj. Ovo je prvi put da je taj mehanizam pokrenut, a sastoji se od tri koraka: procjene Komisije, potom preporuke Komisije državi članici da ispravi ono što nije u skladu s europskim zakonodavstvom i naposljetku odgovora te države. Ako se ustanove nedostaci i država članica pristane to ispraviti, postupak se prekida, a u suprotnom Komisija može predložiti aktiviranje članka 7.

Timmermans je objasnio da je Komisija pokrenula dijalog s Poljskom kako bi „spriječila sustavnu prijetnju vladavini prava“ u toj zemlji s obzirom na dvojbene izmjene zakona kojima je „značajno otežano“ funkcioniranje ustavnog suda i kojima su dovedene u pitanje medijske slobode i pluralizam medija. „Ako je vladavina prava ugrožena, EU mora djelovati“, kazao je.

Istaknuo je da će Komisija nastojati razjasniti činjenice na objektivan i nepristran način, u skladu sa svojom zadaćom čuvara europskih ugovora i u uskoj suradnji s Venecijanskom komisijom Vijeća Europe. „Učinit ćemo to u duhu suradnje a ne sukoba“, kazao je.

Poljska premijerka Beata Szydlo inzistirala je da vladavina prava u Poljskoj nipošto nije ugrožena te da se EU njome ne bi trebao baviti. „Poljski građani izabrali su naš program na demokratskim izborima i mi ga provodimo, poštujući naš ustav i europske ugovore“, kazala je. „Spor oko ustavnog suda u Poljskoj je politički, a ne pravni i kao takav je unutarnjopolitička stvar“, kazala je, dodajući da je spremna razgovarati s oporbom. „Poljski narod vjeruje u jednakost, slobodu i suverenitet“, naglasila je.

Odbacila je kao uvredljive ocjene da je njezina stranka nacionalistička i apelirala da im se dopusti da vode svoju zemlju kako smatraju da treba. „Demokraciju se ne može koristiti kao argument protiv vladavine prava i poštivanja ljudskih prava. To smo na bolan način naučili kroz povijest“, poručio je Timmermans.“Ne možete se skrivati iza nacionalnog suvereniteta jer ste potpisali europske ugovore, a oni obvezuju na poštivanje vladavine prava i omogućuju da vam sudi Europski sud pravde, da vas nadzire Europska komisija, da o vama raspravlja Europski parlament i da vas osporavaju druge države članice i to je činjenica“, dodao je. „Imate pravo na svoja vlastita mišljenja, ali ne i na svoje vlastite činjenice“, istaknuo je.

U burnoj raspravi koja je potrajala dva i pol sata, neki čelnici političkih skupina EP-a kritizirali su poljsku vladu zbog ugrožavanja vladavine prava i medijskih sloboda, dok su drugi stali na njezinu stranu, ističući da bi se Europska unija trebala baviti važnijim problemima kao što su izbjeglička kriza i gospodarstvo.

Esteban Gonzalez Pons, potpredsjednik Kluba zastupnika EPP-a, rekao je da najgora autoritarnost „uvijek dolazi iznutra“ i upozorio da bi napad na pravosuđe i kontrola medija mogli biti „prvi korak prema uništavanju demokracije“. Napomenuo je da EU želi „samo želi razjasniti jesu li ugrožene europske vrijednosti“ i istaknuo da nitko ne osuđuje Poljsku unaprijed. „Vladavina prava pitanje je vrijednosti, a ne zakona. Možete promijeniti zakone, ali ne možete vrijednosti“, kazao je.

EPP se nalazi u delikatnoj situaciji jer je ranije štitio svoju članicu, mađarsku vladajuću stranku Fidesz, koja je provela slične reforme koje se danas provode u Poljskoj. Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) članica je Europskih konzervativaca i reformista (ECR), kojima pripadaju i britanski konzervativci.

Gianni Pittela, predsjednik Kluba zastupnika Socijalista i demokrata (S&D), istaknuo je da su neovisnost sudstva i medija apsolutni preduvjet demokracije i pozvao poljsku vladu da ne vodi zemlju putem koji nije u skladu s njezinom poviješću obilježenom borbom protiv diktatura.

Guy Verhofstadt, predsjednik liberalnih zastupnika, priznao je da poljska vlada ima pravo promijeniti zakon o medijima i reformirati javnu upravu, ali nema pravo zlorabiti parlamentarnu većinu kako bi uništila sustav koji štiti vladavinu prava. „To nije u skladu s ustavom i nije bilo navedeno u izbornom programu.“

„Poljske stvari trebaju rješavati Poljaci i trebaju se rješavati u Poljskoj“ rekao je poljski eurozastupnik Jaroslaw Iwaszkiewicz (EFDD – Europa slobode i demokracije). „Ova je rasprava nepotrebna i bez temelja, no ima jedna korist od nje; potaknut će rast euroskepticizma“, rekao je.

Poljski eurozastupnik Michal Marusik (ENF – Europa nacija i sloboda) ocijenio je da su kritike upućene Poljskoj zapravo znak da vlada štiti poljske interese te da je rasprava miješanje EU-a u unutarnja pitanja Poljske. „Ova rasprava ničemu ne služi. Svjedoči jedino o katastrofalnom stanju u EU-u“, ocijenio je Marusik. Europski parlament usvojit će početkom veljače rezoluciju o vladavini prava o Poljskoj.

 Foto: Flickr / European Parliament 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend