21. apr 2016.

U Novom Sadu ponovo uhapšen makedonski novinar Zoran Božinovski

Zoran_Bozinovski_arhiva_021Policija u Novom Sadu privela je makedonskog novinara Zorana Božinovskog (50) iz Kumanova po poternici Interpola, saznaje 021.rs

Kako nam je nezvanično potvrđeno, uhapsili su ga pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije po nalogu Ministarstva pravde, ali za sada nije poznato koji je razlog za privođenje Božinovskog. On već nekoliko godina boravi u Novom Sadu i pri tome je već bio hapšen.

Naime, Božinovski je novembra 2013. godine uhapšen u Novom Sadu po Interpolovoj poternici i nakon toga je proveo više od godinu dana u ekstradicionom pritovoru. Odlukom Apelacionog suda pušten je na slobodu pri čemu mu je oduzet pasoš i naloženo da ne sme da napušta Srbiju.

Za njim je svojevremeno bila raspisana poternica u okviru policijske akcije „Špijun“ u Makedoniji, a bio je osumnjičen za špijunažu, zločinačko udruživanje i iznudu. On je bio u grupi od oko 20 osoba protiv kojih je 2013. godine pokrenut postupak zbog sumnje da su se bavili špijuniranjem, ali i ucenama uticajnih ličnosti u Makedoniji od kojih su tražili novac da ne bi objavljivali u javnosti detalje iz njihovih privatnih života. Mada je ostalima suđenje počelo, protiv njega postupak nije pokrenut jer sve vreme živi u Novom Sadu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend