08. okt 2014.

U privatnim medijima nezavisno informisanje iluzija

sinosPoslednji događaji na medijskoj sceni još jednom potvrđuju da su javni interes i sloboda govora u najvećoj meri ugroženi upravo u medijima koji su u privatnom vlasništvu. Kontrola informisanja,od portala do medijskih sadržaja ima zabrinjavajuće razmere, a konačni udarac profesionalnom novinarstvu biće zadat izlaskom lokalne samuprave iz medija.

Aktuelna dešavanja dokaz su da postoje savršene metode za kontrolu medija sa nacionalnomfrekvencijom, dok se izmedju partijskih medija i tabloida vodi „mrtva trka“ u neprofesionalnom i udvoričkom novinarstvu. Da slede još gori dani za profesiju potvrdjuju i poslednje izjave partijskih funkcionera da su „mediji privatna stvar vlasnika“.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) ukazuju da se politička kontrola medija koji se finansiraju iz budžeta ne može umanjiti bezuslovnom privatizacijom (predviđenom medijskim zakonima), već primenom evropske prakse i iskustava, formiranjem nezavisnih upravljačkih struktura, programskih saveta koji bi činili nezavisni medijski stručnjaci i predstavnici kulturne javnosti, koji bi imali odlučujući uticaj na medijske sadržaje i izbor rukovodećih kadrova.

SINOS i PROUNS pozivaju Vladu i Skupštinu Srbije da po hitnom postupku izmene članove Zakona koji omogućavaju medijski monopol i prikriveno vlasništvo.

Umesto transparentnog vlasništva i načina finansiranja, nedavno usvojeni medijski zakoni omogućili su da medijska koncentracija bude zakonski dozvoljena, a da medije i dalje mogu osnivati tzv. fantomske firme, off-shore kompanije registrovane u inostranstvu.

SINOS i PROUNS pozivaju Vladu i Skupštinu Srbije da po hitnom postupku izmene članove Zakona koji omogućavaju medijski monopol i prikriveno vlasništvo, kao i neustavni član 32. Zakona o javnom informisanju kojim se lokalnoj samoupravi zabranjuje osnivanje medija. SINOS I PROUNS takođe zahtevaju od vlasti da, u skladu sa izbornim obećanjem, otvori Izveštaj Verice Barać o pritiscima i problemima u medijima, jer upravo mediji koji su apostrofirani u izveštaju pokojne predsednice Saveta za borbu protiv korupcije, danas vode glavnu reč

Pozivamo kolege da se 5. novembra, na Evropski dan odbrane novinarstva okupe i zaštite profesiju, slobodu govora i pravo javnosti na objektivno informisanje.

“Pozivamo kolege da se 5. novembra, na Evropski dan odbrane novinarstva okupe i zaštite profesiju, slobodu govora i pravo javnosti na objektivno informisanje. SINOS I PROUNS upućuju apel i ostalim novinarskim udruženjima da budu solidarni i da spreče katastrofalne posledice primene zakona o javnom informisanju. Bezuslovna privatizacija u dramatično će pogoršati medijsku sliku u Srbiji, sloboda govora i mišljenja biće u potpunosti onemogućena, a javni prostor za dijalog uništen i degradiran.

Predsednica SINOS-a Dragana Čabarkapa o ovome je danas obavestila predsednika Evropske federacije novinara (EFJ) Mogensa Blihera Bjeregarda, projektno menadžera EFJ Mehmeta Koksala i pomoćnika generalnog sekretara IFJ Olivera Mani-Kirlija na dvodnevnom međunarnodnom skupu pod nazivom “Sindikalno okupljanje, pravna zaštita i socijalna prava”, koji se održava u Skoplju.

Čabarkapa je prisutne na skupu informisala da su SINOS i PROUNS Ustavnom sudu Republike Srbije podneli zahtev za ocenu ustavnosti spornih članova nedavno donetog Zakona o javnom informisanju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend