13. mar 2015.

U Srbiji registrovano 1.379 medija

379842_sasa-mirkovic-01fonetfoto-fonet_fDržavni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković izjavio je danas u Bujanovcu da u Privrednom registru Srbije postoji 1.379 javnih glasila, od čega je 107 televizijskih i više od 350 radio stanica

Mirković je na skupu „Primena novih medijskih zakona u praksi“ koji je organizovan u Domu kulture u Bujanovcu rekao da taj podatak govori koliko je medijsko tržište u Srbiji zahtevno, kao i da očekuje da u najskorije vreme Agencija za privatizaciju raspiše aukciju za privatizaciju medija.

„Medijski zakoni su doneti uz monitoring Evropske unije a izrađeni su u transparentnom procesu u kome su učestvovali, unutar radnih grupa i kao posmatrači, i predstavnici OEBS-a, uz pomoć eksperata koje je angažovala Delegacije EU u Srbiji, a sva tri (doneta) medijska zakona usaglašena su s Briselom“, kazao je Mirković.

On je dodao da su medijski zakoni rađeni paralelno sa podacima skrininga poglavlja 23, 10 i 8 u predpristupnim pregovorima za pridruživanje EU, kao i da će Vlada Srbije u najskorije vreme usvojiti još jedan zakon iz sfere medija – Zakon o oglašavanju.

„Svi zakoni su usaglašeni i s medijskom strategijom. Ne smatram da privatizacija automatski znači i gašenje medija. Privatizacija medija znači i jedan novi početak, razgovaramo o novom modelu finansiranja“, kazao je Mirković.

On je naveo da „Vlada Srbije ne želi nikoga da diskriminiše“, kao i da „ne postoji nikakvo ograničenje (u budžetu) koji lokalne samouprave ili bilo koji nivo vlasti ima za projektno finansiranje medija nakon privatizacije“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend