26. jul 2016.

U trci za tiražom krše se i profesionalne i etičke norme

tabloidi_rfeZaključak poverenika Rodoljuba Šabića da policija i tužilaštvo nisu davali podatke tabloidima o slučaju zlostavljanja i ubistva devojčice u Vratarnici kod Zaječara ponovo je otvorio pitanje da li mediji rade u interesu građana ili su motivisani samo borbom za tiraž

Zaključak poverenika Rodoljuba Šabića da policija i tužilaštvo nisu davali podatke tabloidima o slučaju zlostavljanja i ubistva devojčice u Vratarnici kod Zaječara ponovo je otvorio pitanje da li mediji rade u interesu građana ili su motivisani samo borbom za tiraž, a profesor Neda Todorović veruje da pojedini mediji zapravo podstiču „radikalni populizam“.

Todorović, profesor novinarstva na Fakultetu političkih nauka, za Tanjug ističe da nema oprvadanja za postupanje medija kojima je važniji njihov trenutni, ekonomski interes i tiraž nego interes javnosti, odnosno njeno pravo na potpunu, objektivnu, istinitu informaciju.

Oni su, kaže, jednostavno zaboravili šta im je funkcija – da informišu, obrazuju, socijalizuju i, tek na kraju, da zabavljaju.

„Nije neuobičajeno da tablodi u težnji ka senzacionalizmu koriste neproverene, nepouzdane, neimenovane izvore, što znači da naduvavaju, konstruišu, izmišljaju, u cilju atraktivnosti sadržaja koji im donosi tiraž“, navodi Neda Todorović.

Ona ističe da ti mediji računaju na nedovoljno obrazovani deo publike koji nije izgradio kritički pristup medijskom sadržaju, koji nije stekao medijsku pismenost kao svojevrsni štit od manipulacije.

To je ista publika koja guta rijaliti programe, učestvuje u igri izbacivanja učesnika, prepričava njihove „podvige“, šalje poruke, nesvesna ispraznosti i plitkosti takve vrste zabave, kaže profesorka.

„To su razlozi zašto mediji to rade, a opravdanja nema jer takvo ‘izveštavanje’ podstiče i podržava radikalni populizam“, kaže Todorović.

Efekat takvog postupanja medija na javnost je poguban jer od čitaoca, konzumenta, stvara zavisnika koji svakog dana očekuje novu, veću dozu „krvave“ igre, bez obzira da li su u pitanju maloletna lica, deca, nezaštićene žene, invalidi…

„Ljudski prag tolerancije užasa, zločina, maltretiranja, ubijanja se pomera pa ljudi postaju imuni na tuđe patnje, gubi se osećanje empatije koja nas čini ljudskim bićima“, navodi Todorović.

Upitana da li ti mediji posle nalaza Poverenika duguju objašnjenje javnosti za takvo izveštavanje, Neda Todorović navodi da publika tabloida retko sebi postavlja pitanja o poverenju u medije, jer je uvučena u te igre bez granica koje je otupljuju i uljuljkuju.

Publika kvalitetnih medija svesna je medijskih manipulacija, ističe Todorović.

Takva publika, dodaje, najčešće čita više medija i formira sopstvenu sliku realnosti na osnovu više različitih izvora, ali je ona malobrojna, pa kvalitetni mediji iako imaju uticaj, nemaju tiraž.

„To je trenutna medijska slika Srbije 21. veka“, zaključuje Todorović.

Poverenik je posle sprovedenog nadzora u policiji i tužilaštvu u Zaječaru saopštio da najdelikatniji, izuzetno mučni navodi o do detalja „preciznim“ izjavama okrivljenog o načinu izvršenja krivicnog dela, o načinu prikrivanja tela žrtve, navodnoj sadržini obdukcionog nalaza ili psihijatrijskog veštačenja, nisu imali osnov u službenoj dokumentaciji, odnosno da se od nje razlikuju u veoma velikoj meri ili u potpunosti, iako su se mediji na to pozivali.

 Foto: RSE 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend