02. sep 2014.

Udovički povećava broj državnih službenika

kori 1Zaposleni u Regulatornom telu za elektronske medije, odnosno nekadašnjoj Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA), nedavno usvojenim Zakonom o elektronskim medijima, dobili su status državnih službenika, iako to dosad nisu bili jer je reč o nezavisnom regulatornom telu. Kako Danas nezvanično saznaje, na ovom rešenju je insistirala ministarka državne uprave Kori Udovički, pa se postavlja pitanje da li će se uskoro promeniti status zaposlenih i u drugim nezavisnim telima.

U zakonu se, naime, precizira da se „na prava i dužnosti zaposlenih u stručnoj službi Regulatora primenjuju propisi kojima se regulišu prava i obaveze državnih službenika“. Predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije ili RRA, kako se doskoro zvalo, Goran Karadžić kaže za Danas da su oni „iznenađeni ovim rešenjem“, kao i da je ta odredba ubačena u zakon desetak dana pre nego što je on usvojen na Vladi Srbije. To, prema njegovim rečima, znači da bi, na primer, neki analitičar, zaposlen u ovom regulatornom telu, mogao bilo kada biti prebačen u neku državnu službu.

Predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Goran Karadžić napominje i da je to što zaposleni u nekadašnjoj RRA postaju državni službenici ujedno i jedna vrsta gubitka nezavisnosti ovog regulatornog tela.

– Nismo još imali sednicu Saveta o tome, ali smo se usaglasili i tražili razrešenje ovo odredbe, jer je to u kontradiktornosti sa drugim zakonima i neprimenjivo je na nas. Uskoro treba da se sastanemo sa predstavnicima Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu kako bismo uspeli da pronađemo pravi položaj za naše zaposlene u zakonskim rešenjima. Pretpostavljam da je namera odluke da naši zaposleni postanu državni službenici kako bi se ograničile plate u javnom sektoru zbog uštede, ali plate naših zaposlenih su već manje od plata državnih službenika, objašnjava Karadžić.

On napominje i da je to što zaposleni u nekadašnjoj RRA postaju državni službenici ujedno i jedna vrsta gubitka nezavisnosti ovog regulatornog tela. Samim tim, Karadžić kaže da u krajnjem slučaju nije isključeno ni pokretanje inicijative Ustavnom sudu za ocenu tog člana Zakona o elektronskim medijima, „kako bi pokušali da zaštite nezavisnost regulatora“.

Na pitanje Danasa zašto je ministarka Udovički insistirala na odredbi da zaposleni u Regulatornom telu za elektronske medije budu državni službenici i da li će to značiti da će taj status dobiti i zaposleni u drugim nezavisnim telima, odgovor iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave juče nije stigao.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend