28. okt 2014.

Udruženje dramskih umetnika osudilo pisanje Blica

UDUSPredsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Vojislav Brajović, u pismu upućenom NUNS-u, izražava iznenađenje što Saopštenje UDUS-a “nije objavljeno ni u jednom od glasila”.

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) Vojislav Brajović uputio je pismo predsedniku NUNS-a Vukašinu Obradoviću i generalnom sekretaru Svetozaru Rakoviću a povodom Saopštenja UDUS-a o seriji tekstova o dramskom umetniku Goranu Jevtiću objavljenih u dnevniku Blic.

Brajović navodi da je Udruženje dramskih umetnika Srbije (u četvrtak 23. oktobra uveče – prim. NUNSa) elektronskom poštom brojnim medijima prosledilo svoje Saopštenje povodom serije tekstova objavljenih u Blicu o Goranu Jevtiću. U pismu se izražava iznenađenje UDUS-a što saopštenje, “bez obzira na vreme njegovog slanja, u toku današnjeg dana (petak 24. oktobar – prim. NUNSa) nije objavljeno ni u jednom od glasila”.

U saopštenju upućenom medijima, Udruženje dramskih umetnika Srbije – UDUS apelovalo je na Ministarstvo kulture i informisanja, povodom pisanja lista Blic o dramskom umetniku Goranu Jeftiću, da se odlučno angažuje na poštovanju i primeni standarda novinarske profesije i zaustavljanju daljeg moralnog i mentalnog rasula na medijskoj sceni Srbije.

UDUS ocenjuje da je redakcija Blica 22. i 23. oktobra prekršila osnovne profesionalne i etičke standarde i norme novinarske profesije, kao i pravo na pretpostavku nevinosti i time na najgrublji način narušila ugled i bezbednost dramskog umetnika Gorana Jevtića.

“Svaki čovek pred zakonom ima jednaka prava i obaveze, bez obzira da li je javna ličnost ili ne.

Uznemirilo nas je i zabrinulo objavljivanje neprofesionalno plasiranih tekstova koji predstavljaju medijski linč i još jedan primer istražiteljskog, a ne istraživačkog novinarstva”, navodi se u saopštenju Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Sekretarijat NUNS-a

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend