07. dec 2014.

Uhapšena azerbejdžanska istraživačka novinarka Kadidža Ismailova

big_1417860979~~khadija-ismailovaKadidža Ismailova, istaknuta azerbejdžanska istraživačka novinarka “Radio slobodne Evrope” i međunarodne mreže istraživačkih novinara OCCRP, kojoj pripada i CINS, više puta nagrađivana prestižnim međunarodnim priznanjima, zadržana je u dvomesečnom pritvoru u Bakuu, pod optužbom “podsticanja na samoubistvo”. Ovo je još jedan u seriji pravnih pritisaka na Kadidžu i njen rad

Kadidža Ismailova je poznata po istraživanju poslovnih interesa porodice azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva, korupcije u vlasti i kršenja ljudskih prava u Azerbejdžanu.

Kadidža je uhapšena samo dan nakon što je šef kabineta predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, Ramiz Medijev izdao saopštenje na 60 strana, u kojem je optužio Kadidžu za ispoljavanje “destruktivnog stava prema poznatim pripadnicima Azerbejdžanskog društva” i ustvrdio da to “zadovoljava njene gospodare u inostranstvu”. U izjavi se još kaže da je Radio slobodna Evropa “na odvratnom putu” i da radi “za stranu obaveštajnu službu”.

“Hapšenje Kadidže Ismailove je poslednji pokušaj u dvogodišnjoj kampanji da se ućutka novinarka koja je istraživala korupciju u vlasti i kršenje ljudiskih prava u Azerbejdžanu. Optužnica je smešna. Kadidžu kažnjavaju zbog njenog novinarstva,” izjavio je Nenad Pejić, glavni urednik Radija slobodna Evropa.

Kadidža je optužena da je navela frilens novinara da pokuša da se ubije. Lokalni izvori tvrde da čovek koji je ranije radio za RSE, tvrdi da je Kadidža ubedila svoje pretpostavljene da ga više ne angažuju. Za ovo krivično delo, zaprećena je kazna od tri do sedam godina zatvora.

“Ovo izgleda kao pogoršanje zlostavljanja od strane vlasti kojem je Kadidža izložena zbog objavljivanja vesti važnih za građane Azerbejdžana”, rekao je urednik OCCRP, Dru Saliven i dodao: “Podstičem vlasti da tolerišu istraživačko novinarstvo i oslobode Kadidžu i ostale novinare suočene sa nepravednim zatočeništvom”.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, osudila je hapšenje Ismailove: “Hapšenje Islmailove je ništa drugo do orkestrirano zastrašivanje, koje je deo trajne kampanje usmerene na ućutkavanje njenog slobodnog i kritičkog glasa”, rekla je Mijatović.

Saopštenje CINS-a povodom hapšenja Kadidže Ismailove

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije osuđuje hapšenje koleginice Kadidže Ismailove i traži da ona odmah bude puštena na slobodu.

Optužnica protiv Kadidže se čini bizarnom i uz svo poštovanje sudske procedure, niti vidimo razlog za određivanje pritvora, niti nam je nejasno da je ovo posledica njenog istraživanja nezakonitih, koruptivnih, nepotističkih i veoma unosnih poslova azerbejdžanskih vlasti.

Kadidža je izložena višegodišnjim napadima azerbejdžanskih vlasti, optužena za još dva krivična dela, a tajno je snimljena i sa svojim partnerom u spavaćoj sobi, nakon čega je snimak postavljen na internet. Napadi na Kadidžu u Azerbejdžanskim medijima su najnižeg ukusa i krajnje brutalni, često se zasnivaju na njenoj rodnoj pripadnosti i ponekad usmereni i na osobe bliske njoj.

Kadidža je dokazala da “zla britanska kompanija” koja je uništila životnu okolinu i prihode seoskog stanovništva istražujući zlato u Azerbejdžanu, zapravo pripada predsedničkoj porodici. Letos je dokazala i učešće predsednikove ćerke u privatizaciji azerbejdžanskog telefonskog giganta. To su samo dva od desetina njenih senzacionalnih otkrića. Za svoj rad, nagrađena je više puta uglednim međunarodnim novinarskim nagradama.

Pozivamo vladu Azerbejdžana na poštovanje slobode medija i izražavanja i sve organizacije i građane Srbije koje se zalažu za ove vrednosti da reaguju i izraze svoje stavove o ovom grubom nasrtaju na ljudska prava Kadidže Ismailove i građana Azerbejdžana uopšte.

Direktor CINS-a
Branko Čečen
Novinari i urednici CINS-a

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend