26. avg 2014.

Uhićenje zbog Facebooka Europi neprihvatljivo: „Svi imaju pravo iznositi svoje stavove“

osce
Hrvatske vlasti moraju poštivati slobodu izražavanja na društvenim mrežama, poručila je Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) zadužena za nadzor medijskih sloboda. Reakcija OSCE-a potaknuta je Indexovom pričom o muškarcu iz Đakova koji je priveden i kažnjen zato što je na Facebooku vrijeđao policiju.

„Neprihvatljivo je hapsiti, kažnjavati ili zatvarati ljude zbog njihovih stavova, bez obzira kako, kada i gdje su ti stavovi izrečeni. Pozivam hrvatske vlasti da se suzdrže od represivnih mjera i čuvaju slobodu izražavanja“, poručila je Mijatović.

„Neprihvatljivo je hapsiti, kažnjavati ili zatvarati ljude zbog njihovih stavova, bez obzira kako, kada i gdje su ti stavovi izrečeni. Pozivam hrvatske vlasti da se suzdrže od represivnih mjera i čuvaju slobodu izražavanja“

U Hrvatskoj građanima prijeti zatvor zbog izražavanja mišljenja

Podsjećamo, I.C. iz Đakova (podaci poznati redakciji) zbog vrijeđanja policije na Facebooku kažnjen je globom od 200 kuna, a mora platiti i 500 kuna troškova prekršajnog postupka. Kazna mu je izrečena u skladu s odredbama članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Prema ovom zakonu I.C. je mogao biti kažnjen i zatvorskom kaznom u trajanju do 30 dana. Upravo ova stavka zakona, koji se nije mijenjao od 1994. godine, posebno je skandalozna, upozoravaju iz OSCE-a.

„Nitko me se ne bi smjelo prijetiti zatvorom zbog izražavanja svojih stavova. Sloboda govora može biti ograničena samo u slučajevima kada se radi o namjernom i opasnom poticanju na nasilje. Hrvatske vlasti trebale bi napraviti reviziju svih zakona kako bi očuvali osnovne temelje slobode govora, počevši od dekriminaliziranja uvrede, klevete i sramoćenja“, poručuje Mijatović.

Što je OSCE?

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (poznata po akronimima OSCE ili OESS) najveća je regionalna sigurnosna organizacija koja okuplja 57 država-sudionica iz Sjeverne Amerike, Europe i Azije. Među članicama OSCE-a je i Hrvatska.

Za razliku od ostalih sigurnosnih organizacija (NATO, UN), OSCE nema vlastitih snaga ili sredstava za uspostavu mira, a koristi se uglavnom preventivnom diplomacijom koja uključuje kontrolu naoružanja, jačanje povjerenja među državama, praćenje poštivanja ljudskih prava, nadzor izbora te praćenje gospodarskih i ekoloških odnosa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend