29. sep 2014.

Ukidanje „Utiska nedelje“ udar na slobodu javne reči

unsnunsNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva novinare da se u nedelju, 28. septembra, u 21 čas, okupe ispred zgrade B 92 kako bismo izrazili nezadovoljstvo zbog skidanja emisije „Utisak nedelje“ sa programa te televizije. Naročito zabrinjava činjenica da je autorka Olja Bećković rekla da je emisuja ukunuta pod političkim pritiskom.

Dolazak na skup treba da bude izraz ličnog stava novinara koji su zabrinuti zbog sve očiglednijeg sužavanja prostora za razmenu različitih mišljenja u srpskim medijima i javnom diskursu u celini. Okupljanje pred redakcijom B 92 će biti tihi protest, što znači da nisu predviđena javna obraćanja.

Ne sporeći pravo nijednom mediju da samostalno utvrdjuje i sprovodi uređivačku politiku, NUNS podseća da je jedna od obaveza novinara i medija koji se bave informativnim programom da podstiču slobodu javne reči i da omoguće pluralizam mišljenja. Uvereni smo da je „Utisak nedelje“ jedna od retkih emisija na srpskoj javnoj sceni u kojoj je tako nešto bilo moguće.

Pozivamo sve koji smatraju da je širenje, a ne sužavanje prostora za javnu kritiku i razmenu mišljenja od odlučujućeg značaja za slobodu javne reči i jačanje demokratskog društva, da se usporotive takvim tendencijama. Želimo da naglasimo da nije reč o problemu koji se tiče samo novinara i novinarske profesije, nego i svih građana.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend