15. sep 2014.

UNS i DNKiM: Kazniti vandale koji treći put ruše ploču nestalim novinarima

novinarikosovoUdruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije osuđuju ponovno rušenje ploče nestalim novinarima na Kosovu i Metohiji i traže od međunarodnih i kosovskih institucija da hitno pokrenu istragu kako bi se konačno utvrdilo ko iz godine u godinu stoji iza ovog vandalizma.

UNS i DNKiM su 21. avgusta, treću godinu za redom, postavili ploču u blizini Orahovca gde su novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić nestali 1998. godine.

U obeležju na srpskom i albanskom jeziku stajalo je: „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih“.

Iako je postavljanje obeležja ove godine najavljeno opštinskim vlastima u Orahovcu kao i kosovskoj policiji, ništa nije učinjeno da se spomen obeležje zaštiti. Samo 23 dana po postavljanju treće ploče čiji su temelji betonski, ostala je rupa, a obeležje je odneto.

Skrnavljenje mesta na kom su nestali novinari i rušenje ploče septembra 2013. godine odmah je prijavljeno policiji i opštinskim službenicima, a počinioci do danas nisu pronađeni.

Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište, skrenuli na pogrešan put i prešli na teritoruju koju je kontrolisala Oslobodilačka vojska Kosova. Bili su u automobilu „zastava 128“ plave boje koji nikada nije pronađen.

UNS i DNKiM traže od međunarodnih institucija i organizacija koje deluju na KiM, kosovske policije i tužilaštva da omoguće opstanak obeležja i konačno pokrenu postupke kako bi se pronašli i kaznili kidnaperi i ubice novinara i medijskih radnika na KiM, kojih po evidenciji UNS-a ima devet.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend