15. okt 2015.

UNS: PDV pretnja projektnom sufinansiranju medija

uns logoUdruženje novinara Srbije (UNS) poziva Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo finansija da zaštite medijske kuće od zahteva za plaćanje PDV-a na novac odobren na konkursima za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa

UNS ističe da pojedine lokalne samouprave zahtevaju da mediji kojima su odobreni projekti na konkursima za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja, plaćaju PDV na dobijen novac.

UNS podseća da u obrascima Ministarstva kulture i informisanja koji su deo Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja nije predviđena budžetska pozicija za obračun PDV-a.

UNS smatra da sufinansiranje javnog interesa u oblasti javnog informisanja nije komercijalna usluga i ne treba da podleže plaćanju PDV-a i da bi njegovo naplaćivanje i kažnjavanje medija zbog neispunjavanja tako nametnute obaveze potpuno obesmislilo projektno sufinansiranje medijskog sadržaja, odnosno celokupnu medijsku reformu.

UNS ističe da mediji nisu osetili pozitivne efekte seta medijskih zakona, naprotiv. I dalje nema prenosa kapitala zaposlenima bez naknade, odobravanje otpremnina zaposlenima u medijima u privatizaciji je selektivno, a dodatno oporezivanje novca odobrenog za projektno sufinansiranje značilo bi krah medijske reforme i gašenje medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend