15. okt 2015.

Bez tajnih izvora informacija

SVECANOST POVODOM MEDJUNARODNOG DANA PRAVA JAVNOSTI DA ZNAZaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas u Strazburu da izvori novinarskih informacija neće ostati tajna ukoliko su obaveštajne službe zainteresovane za poreklo vesti


Tajna mogu ostati samo ukoliko je novinar prošao obaveštajnu obuku, pa je u stanju da zaštiti izvor informacije, rekao je Janković u sedištu Saveta Evrope, tokom dvodnevnog skupa o slobodi izražavanja.

Janković je konstantovao da je masovno praćenje postalo uobičajena praksa obaveštajnih službi, koja je više zastupljena na Zapadu, i da novinari ne mogu biti zaštićena grupa.

Razumno je pretpostaviti da naše komunikacije stalno prate domaće i strane obaveštajne službe, izjavio je Janković, uz ocenu da više nismo slobodni da slobodno izražavamo naše mišljenje i ideje.

Potrebno je istražiti nove načine kontrole obaveštajnih službi, jer postoje sumnje u mogućnost parlamentarne i sudske kontrole, rekao je Janković, uz ocenu da nije moguće eliminisati zloupotrebe službi. Podrazumeva se da ovlašćenja i budžeti službi bezbednosti stalno rastu, ali ne i da srazmerno tome jača kontrola službi, izjavio je Janković.

Prema njegovim rečima, obaveštajne službe mogu računati na poštovanje i saradnju građana samo ako postoje nezavisne institucije koje kontrolišu njihov rad i koje mogu poručiti običnim ljudima da ih službe zaista štite.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend