09. jun 2015.

UNS: Poreska uprava u Svilajncu da prestane sa gušenjem medija

min finansijaUdruženje novinara Srbije ponovo zahteva od Ministarstva finansija i filijale Poreske uprave u Kragujevcu da postupe po Rešenju Privrednog suda u Kragujevcu i Televiziji Stil iz Lapova vrate novac i imovinu koju je nezakonito oduzela filijala te Uprave u Svilajncu 2007. godine

Podsećamo, 2007. godine, dan nakon što je na TV Stil emitovan TV duel između tadašnjeg predsednika opštine Svilajnac Dobrivoja Budimirovića Bidže i predsednika opštine Batočina Radiše Miloševića, u TV Stil je došla poreska inspekcija koja je ovoj televiziji blokirala račun.

Vlasnik i direktor Televizije Stil iz Lapova Radosav Lazić je 2013. godine, nakon 5 godina teške borbe, dokazao da je filijala Poreske uprave u Svilajncu nezakonitim rešenjem o blokadi računa ugasila ovu lokalnu televiziju.

„Od posledica blokade 35 novinara i medijskih radnika tada je ostalo bez posla“, kaže Lazić za UNS i dodaje da je „naredne dve godine morao u korist poreske uprave da čuva opremu televizije, za koju je o svom trošku iznajmljivao prostor. Na kraju, Poreska filijala Svilajnac je preuzela i prodala opremu“, navodi Lazić.

Iako je od Rešenja Privrednog suda prošlo skoro dve godine, TV Stil još uvek nije dobila novac. Poreska uprava u Svilajncu se na nekoliko zahteva za povraćaj novca oglušila.

Kako je Lazić naveo za UNS, „zbog ćutanja administracije biće prinuđen da pokrene sudski postupak. Dosta mi je suđenja, ali izgleda da je to jedino rešenje,“ ističe Lazić.
UNS od 2007. godine ukazuje na nezakonitu blokadu ovog medija i ističe da je u Srbiji posle 5. oktobra 2000. godine ovo najdrastičniji slučaj dugogodišnjeg pritiska i finansijskog uništavanja medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend