15. avg 2014.

UNS: Premijer Vučić neprimereno kritikovao Vreme

unslogoUdruženje novinara Srbije (UNS) smatra da je javno analiziranje teksta iz nedeljnika „Vreme“ premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom jednosatnog predstavljanja ugovora koji je potpisan sa avio kompanijom Etihad, prenošenog na nacionalnim televizijama, neprimerena i nesrazmerna kritika medija.
Premijer Vučić je isticao da su nedeljnik „Vreme“ i Balkanska istraživačka mreža (BIRN) netačno i zlurado pisali na temu ugovora koji je juče objavljen na sajtu Vlade. Premijer se posebno osvrnuo na to da je tekst nastao u okviru projekta koji je finansirala EU i da ne veruje da je to stav evropskih zvaničnika.

UNS smatra da je premijer Vučić zloupotrebio javno obraćanje s obzirom na to da većina gledalaca direktnog prenosa nije upoznata sa tekstom u nedeljniku „Vreme“.

UNS smatra da svi građani, uključujući i nosioce vlasti imaju pravo da kritikuju medije, javno i kroz samoregulatorna i regulatorna tela, kao i na zakonom predviđene načine. S druge strane, pridržavajući se Kodeksa novinara Srbije, i uvažavajući obavezu da izlože većem pritisku rad javnih vlasti, mediji imaju dužnost da kritički sagledavaju odluke i postupke vlasti.

UNS smatra da je premijer Vučić zloupotrebio javno obraćanje s obzirom na to da većina gledalaca direktnog prenosa nije upoznata sa tekstom u nedeljniku „Vreme“.

UNS ističe da vlast nije htela da u zakonske odredbe uvrsti obavezu da mediji objavljuju sve izvore finansiranja što je UNS zahtevao amandmanom na medijske zakone. Premijerova tvrdnja da je nedeljnik „Vreme“ list Miroslava Miškovića bila bi tako dokaziva na osnovu svima dostupnih podataka.

UNS ističe da svako ima pravo da osniva štampane medije, ali da bi javnost objektivno sagledavala objavljene informacije u medijima treba da zna u čijem su vlasništvu, odnosno ko i koliko učestvuje u njihovom finansiranju, što Vlada i parlamentarna većina nisu prihvatili.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend