15. avg 2014.

NUNS osuđuje napad premijera Vučića na nedeljnik Vreme

nunsfotoNezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje kritike koje je premijer Aleksandar Vučić juče izrekao na račun nedeljnika Vreme. U demokratskom društvu, nedopustivo je da najviši predstavnik izvršne vlasti na takav način javno diskvalifikuje jedan medij.

Uostalom, očigledno je da je upravo tekst objavljen u Vremenu primorao Vladu Srbije i premijera da ugovor sa “Eihadom” konačno predstave javnosti.

NUNS smatra da premijerovo prozivanje ovog nedeljnika predstavlja pritisak na slobodu medija, tim pre što je Vreme kritikovao zbog teksta koji se bavio analizom sve do juče tajnog ugovora a čiji sadržaj je od prvorazrednog javnog interesa. A informisanje građana o takvim temamam od opšteg interesa jeste prvenstveni zadatak medija.

Uostalom, očigledno je da je upravo tekst objavljen u Vremenu primorao Vladu Srbije i premijera da ugovor sa “Eihadom” konačno predstave javnosti.

Predstavljajući ugovor sa kompanijom “Etihad”, srpski premijer je kritikovao “Miškovićeve novine” zbog objavljivanja netačnih podataka o obavezama Srbije iz ugovora sa “Etihadom”, da bi kasnije objasnio da misli na nedeljnik Vreme. Vučić je još rekao da je tekst objavljen u Vremenu rađen u okviru projekta Evropske unije, ali da on misli da je reč o pojedincima a ne o EU.

Tekst o ugovoru sa “Etihadom” u Vremenu objavila je Balkanska novinarska istraživačka mreža – BIRN.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend