07. maj 2016.

UNS: Stroga kazna za napadača na novinara Aleksandra Čupića

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od nadležnih da strogo kazne napadača na glavnog urednika portala “E-Vršac” Aleksandra Čupića. Aleksandar Čupić rekao je danas UNS-u da su juče „pokušali da ga ubiju dok je bio na novinarskom zadatku“

“Bio sam na zadatku u selu Parta kod Vršca sa kolegama iz Televizije Opštine Kovačica, kada je na mene kamionetom naleteo lokalni moćnik Milan Tikić. Video me je jer smo nedaleko od njegove kuće snimali prilog. Nisam na vreme uspeo da se sklonim, on me je kamionetom udario i odbacio nekoliko metara, zbog čega sam bio u bolnici na posmatranju. Nakon što me je udario, otišao je sa mesta napada, ne zaustavljajući se. O Milanu Tikiću sam poslednjih mesec i po dana pisao kako je u vezi sa političarima uzurpirao državno zemljište i o drugim njegovim nezakonitim radnjama, tako da je to, pretpostavljam, razlog napada”, rekao je Čupić.

On je dodao da je policija odmah stigla na mesto događaja, kao i da je naknadno privela Milana Tikića kome je određen pritvor od mesec dana.

UNS ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali da se to nezadovoljstvo ne sme iskazivati pretnjama i napadima, već u civilizovanoj javnoj raspravi i pred nadležnim regulatornim ili samoregulatornim telima, kao i sudskim organima i očekuje od nadležnih da primereno kazne napadača.

UNS podseća da je Krivičnim zakonikom propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend