15. avg 2014.

Upozorenje pred otkaz zbog traženja javne informacije

tvkragujevacNovinarka Radio-televizije Kragujevac Snežana Ćeriman dobila je od svoje direktorke Jovanke Marović upozorenje pred otkaz zbog toga što je tražila javno dostupne podatke od preduzeća EPS Snabdevanje. Podaci koje je Snežana Ćeriman tražila pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja vezani su za dugovanja koja Radio-televizija Kragujevac ima prema EPS Snabdevanju.

U obrazloženju upozorenja pred otkaz, direktorka RTK-a Jovanka Marović navela je da je radijski reporter Ćeriman ovim postupkom prekršila profesionalni kodeks i narušila ugled poslodavca tako što je uputila zahtev EPS Snabdevanju „iako je bila na godišnjem odmoru, dakle bez dobijanja radnog zadatka, već iz ličnih pobuda, a potpisujući se kao novinarka RTK-a“.

Upozorenje (1)Prema podacima Narodne banke Srbije, račun kragujevačke radio-televizije je u blokadi za iznos od osam i po miliona dinara, a od marta 2012. godine do danas bio je u blokadi ukupno ukupno 235 dana. Upravo to je bio razlog što je novinarka Ćeriman tražila podatke o dugovanju medijske kuće u kojoj radi. U izjašnjenju na upozorenje pred otkaz ona navodi: „Kao jedna od zaposlenih koja vodi sudski postupak protiv poslodavca zbog neisplaćene naknade za prevoz, čime sam po glasinama koje kruže RTK-om označena kao krivac za kašnjenje uplata i dug prema EPS-u, usudila sam se da uputim zahtev EPS-u po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja da bi se došlo do informacija koje bi otklonile glasine. Da sam informacije tražila iz ličnih pobuda kako je u upozorenju navedeno, to bih učinila kao bilo koji građanin i ne bih tražila od izvora informacije da tražene informacije uputi na adresu mog poslodavca“.

Ćeriman objašnjava da je većina zaposlenih u RTK u sporu sa svojom medijskom kućom zbog neisplaćenih naknada za prevoz. Sindikat zaposlenih je 2013. godine preko suda naplatio potraživanja zaposlenih, a taj iznos bio je mnogo veći nego da su naknade za prevoz bile isplaćivane redovno. U slučaju Snežane Ćeriman dvostruko veći.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend