15. okt 2014.

Urednik „Dnevnika“ na vojnoj paradi: Opasan kao novinar, a dobrodošao u VIP ložu

Miroljub Mijušković

Miroljub Mijušković

Glavni i odgovorni urednik lista „Dnevnik“ Miroljub Mijušković nije prošao „bezbednosnu proveru“ nadležnih službi Ministarstva unutrašnjih poslova i nije dobio novinarsku akreditaciju za predstojeću vojnu paradu. Danas je, ipak, dobio pozivnicu Ministarstva odbrane da, zajedno sa direktorom lista, paradu prati iz VIP lože.

Miroljub Mijušković poslao je u ime redakcije Ministarstvu odbrane zahtev za četiri akreditacije za vojnu paradu, dve za dopisnike iz Beograda, jednu za urednika rubrike „Hronika“ i jednu za sebe.

„Zvali smo Ministarstvo odbrane da pitamo da li je sve u redu sa akreditacijama jer nam ništa nisu javljali i oni su rekli da je sve u redu, ali da su to prosledili kabinetu predsednika republike i da će nam se oni javiti. Nakon toga su iz kabineta predsednika zvali direktora lista da ga obaveste da ja nisam prošao bezbednosnu proveru i da ’je najbolje da prijavimo nekog drugog, kako redakcija ne bi bila oštećena’“, rekao je UNS-u glavni i odgovorni urednik „Dnevnika“ Miroljub Mijušković.

Na pitanje UNS-a ko radi bezbednosnu proveru, iz kabineta predsednika dobili smo informaciju da to obavljaju nadležne službe Ministarstva unutrašnjih poslova i da je ovakva provera uobičajena procedura za sve događaje kojima prisustvuje predsednik republike.

Urednik „Dnevnika“ danas je, iako potencijalno opasan kao novinar, od Ministarstva odbrane dobio pozivnicu da, zajedno sa direktorom lista, paradu prati iz VIP lože.

„Danas mi je stigla pozivnica od Ministarstva odbrane za VIP ložu. Bio sam zapanjen. U VIP loži smem da sedim, a kao novinar ne smem da prisustvujem paradi jer nisam prošao proveru. Ko ovde vrši provere i da li postoji neki sistem u ovoj državi?“, pita se Mijušković i dodaje da ne zna da li sme da ode na paradu s pozivnicom, s obzirom na to da nije prošao bezbednosne provere MUP-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend