08. maj 2015.

VBA poslušala Šabića i dostavila podatke Šer Fondaciji

Sabic n1Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je od Vojnobezbednosne agencije primio obaveštenje o izvršenju rešenja Poverenika u vezi sa primenom posebnih postupaka i mera tajnog prikupljanja podataka iz nadležnosti te agencije

Kako je objavljeno na sajtu poverenika, u prilogu obaveštenja VBA je dostavila i dokaz o izvršenju označenog rešenja.

Poverenik je naložio VBA da dostavi Šer Fondaciji tražene informacije na osnovu zahteva za pristup Informacija od javnog značaja iz juna 2014. godine.

VBA je u obaveštenju navela da ne vodi evidencije za informacije koje su tražene ali da, izvršavajući naznačeno rešenje poverenika, VBA vrši obradu podataka o primeni posebnih postupaka i mera tajnog prikupljanja podataka iz nadležnosti VBA, a za traženi period od 1. aprila 2013 do 1. aprila 2014. godine.

Navodi se da je VBA nadležnim sudovima u tom periodu dostavila 15 predloga za sprovođenje mere tajnog elektronskog nadzora telekomunikacija i informacionih sistema radi prikupljanja zadržanih podataka o telokomuinikacionom saobraćaju bez uvida u njihov sadržaj, a sudovi su svih 15 predloga odobrili.

Takođe je VBA, navodi se, Vrhovnom kasacionom sudu dostavila šest predloga za sprovođenje mere tajnog nadzora sadržine pisama i drugih sredstava komuniciranja uključujući i tajni elektronski nadzor sadržaja telekomunikacija i informacionih sistema.

VBA je dodala da nastavlja pretraživanje dokumentacije radi obrade ostalih statističkih podataka i zahteva šer Fondacije, a da će nakon završetka obrade ostalih traženih podataka oni biti naknadno dostavljeni toj fondaciji.

 Foto: N1 
Preuzeto sa: N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend