05. nov 2015.

Veran Matić: „Specijalni predstavnik UN da brine o novinarima“

Briga o bezbednosti novinara treba da se institucionalizuje kroz postavljanje Specijalnih predstavnika generalnog sekretara UN, izjavio je Veran Matić

Osim toga, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i glavni i odgovorni urednik B92 je na konferenciji „Speak Up“ o slobodi izražavanja i medija u zemljama Zapadnog Balkana i u Turskoj naglasio da bi zemlje trebalo da se obavežu da otvore procese rešavanja svih nerešenih dosadašnjih slučajeva ubistava i teškog nasilja nad novinarima.

Na prošloj „Speak Up“ konferenciji predstavili smo početak rada Komisije za istraživanje ubistava novinara, koju su inicirali novinari, a osnovala Vlada Srbije, i koja je radila uz veliku podršku Kancelarije OEBS za slobodu medija i Dunje Mijatović, podsetio je Matić.

Sada dve godine kasnije možemo govoriti o uspehu, istakao je Matić, jer je podignuta optužnica i počelo suđenje za najpoznatiji slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Ostale istrage su takođe intenzivne, tako da, prema rečima Matića, „možemo govoriti o tome da je moguće ovaj model iz Srbije promeniti i u drugim zemljama u kojima ima nerešenih ubistava novinara“.

U Crnoj Gori već postoji, ali sa dosta problema u radu, ukazao je Matić, koji smatra nedopustivom praksu po kojoj tužioci odustaju od istraga za pokušaje ubistava novinara, kao što je to bio slučaj kada je tužilaštvo u Crnoj Gori zaustavilo istragu pokušaja ubistva novinara Teufika Softića.

I u drugim zemljama u regionu je moguće osnivati ovakve Komisije, smatra Matić, kako bi se rešili slučajevi brojnih ubistava ili nestanaka novinara.

On je, kao primer, pomenuo Kosovo, gde je najmanje sedam slučajeva nestalih i ubijenih novinara za vreme i posle bombardovanja Srbije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend