23. jan 2016.

Vijeće za elektroničke medije privremeno gasi Z1 zbog govora mržnje

voditelj_marko_juric_z1

Voditelj televizije Z1 Marko Jurič

Privremeno oduzimanje koncesije započinje 26. siječnja u 00:00 sati, a Vijeće će spis proslijediti i nadležnom Državnom odvjetništvu na postupanje

Odluku o prestanku emitiranja programa donijelo je Vijeće za elektroničke medije nakon što je voditelj Marko Jurič emisiju Markov trg odjavio riječima: “Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom: budite oprezni budući da je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tihčetničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama ‘pazi, oštar četnik u blizini'“.

Odluku Vijeća prenosimo u cijelosti:

Vijeće za elektroničke medije je, na sjednici održanoj 22. siječnja 2016. godine,  donijelo jednoglasnu odluku o privremenom oduzimanju koncesije nakladniku Z1 televizija d.o.o. na tri dana zbog emitiranja emisije Markov trg, urednika i voditeljaMarka Juriča dana 19. siječnja 2016.  Privremeno oduzimanje koncesije nakladniku Z1 televizija na rok od tri dana započinje 26. siječnja u 00:00 sati.

Ova odluka donijeta je zbog kršenja članka 12. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a temeljem redovitog nadzora nad radom nakladnika i zaprimljenih mnogobrojnih pritužbi građana, utvrđeno je kako je 19. siječnja 2016., emitirana emisija „Markov trg“, prigodom koje je voditelj emisiju odjavio riječima koje su u suprotnosti s člankom 12. stavkom 2. ZEM-a kojim je propisano: „U audio i/ili audiovizualnim medijskim uslugama nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima“.

Kako je člankom 76. stavkom 1. točkom 5. ZEM-a propisano da će Vijeće donijeti odluku o privremenom ili trajnom oduzimanju koncesije ako utvrdi da pružatelj medijske usluge objavljuje audiovizualne ili radijske programe suprotno članku 12. ZEM-a, Vijeće je odlučilo o privremenom oduzimanju koncesije.

Također je odlučeno da će se spis predmeta proslijediti nadležnom Državnom odvjetništvu na postupanje.

Vijeće za elektroničke medije još jednom poziva sve medijske djelatnike da svoj posao obavljaju odgovorno i profesionalno u skladu s etičkim standardima novinarstva, svjesni svog društvenog utjecaja, te da potiču razvoj i širenje tolerancije. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend