31. okt 2014.

Vladajuća koalicija neće na sednicu Odbora za kulturu

tv stariPoslanici stranaka vladajuće većine neće biti na sutrašnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o slobodi medija, izjavio je danas poslanik Srpske napredne stranke i član tog odbora Vladimir Đukanović.

On je novinarima rekao da je u ime poslaničke većine u Odboru za kulturu i informisanje predao zahtev, koji je podržalo 11 članova odbora, da sednica bude 6. novembra sa istim dnevnim redom.

„Sutra nema zasedanja i postoji interni dogovor među nama da se sednice odbora ne zakazuju kada nema sednice Skupštine Srbije.

Očigledno Vesni Marjanović (predsednici Odbora za kulturu i informisanje) to nije važno. Mi smo odgovorni ljudi i ne želimo da izlažemo Skupštinu troškovima koji su zaista veliki“, kazao je on.

Đukanović je rekao da poslanike većine niko nije konsultovao, i rekao da je „suština sednica koje ona (Vesna Marjanović) zakazuje, da se napravi cirkus, kako bi ona dovela svoje novinare, svoje kamere i pravila priču kako postoji cenzura“.

„Mi želimo da 6. novembra razgovaramo o temi koju ona (Vesna Marjanović) stalno nameće – o cenzuri medija, jer smatramo da bi to bio veliki plus za vladajuću većinu. Pozivamo ministra Tasovca, sve kolege novinare da dođu i kažu šta misle o cenzuri“ – Vladimir Đukanović (SNS)

„Gospođa Marjanović ima jedan jako ružan pristup samim sednicama tako što se jedno jutro probodi i kaže ovo mi je sad tema i onda to tako stavi na dnevni red. Pritom se nikada ne konsultuje sa nama iz vladajuće većine koga bi trebalo pozvati na sednicu“, kazao je Đukanović.

On je naveo da je iz medija saznao da na sutrašnju sednicu planira da pozove ministra kulture Ivana Tasovca, predstavnike udruženja novinara, a vladajuća koalicija ne želi da na takav način učestvuje na sednici.

„Mi želimo da 6. novembra razgovaramo o temi koju ona (Vesna Marjanović) stalno nameće – o cenzuri medija, jer smatramo da bi to bio veliki plus za vladajuću većinu. Pozivamo ministra Tasovca, sve kolege novinare da dođu i kažu šta misle o cenzuri“, istakao je on.

Kako je ocenio, rasprava o toj temi „biće jedan veliki plus za vlast, a katastrofalan minus za opoziciju“, jer, kako je kazao, danas se na cenzuru žale „oni koji su bili najveći cenzori“.

Predsednica Odbora za kulturu i informisanje zakazala je sednicu za sutra u 11 sati na čijem se dnevnom redu nalazi primena člana 4. Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prethodna sednica tog odbora održana je 17. oktobra, ali je prekinuta pola sata posle početka pošto članovi tog skupštinskog tela nisu postigli dogovor o definisanju tačke dnevnog reda koja se odnosi na cenzuru u medijima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend