03. nov 2014.

Vlade moraju zaštititi medijske radnike

facePoziv Međunarodne federacije novinara povodom 2. novembra – Međunarodnog dana protiv nekažnivosti zločina nad novinarima, vladama država širom sveta.

Pozivamo vlade država širom sveta da učine sve kako bi se okončalo nekažnjivo nasilje nad novinarima, navodi se u proglasu Međunаrodne federаcijа novinаrа (IFJ), povodom 02. novembra – Međunаrodnog dаna za okončanje nekаžnjivosti zločinа nad novinаrimа. IFJ ukazuje da u pojedinim krajevima sveta eskalira zastrašivanj i zlostavljanje medijskih radnika i poziva vlasti država u kojima je najviše nerazjašnjenih ubistava novinara da istraže te zločine i da počinioce izvedu pred lice pravde.

Pridružujući se zahtevima IFJ, Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva policiju, pravosudne i druge državne organe Republike Srbije da unaprede i dosledno preduzimaju mere zaštite novinara i medija koji su izloženi pritiscima, pretnjama i fizičkom nasilju.

NUNS podseća da ni posle dve decenije nije rasvetljeno ubistvo novinarke Radislave Dade Vujasinović, kao što ni 15 i po godina nisu kažnjeni ubice i nalogodavci ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Najteži zločini nad novinarima u Srbiji i dalje ostaju nekažnjeni. NUNS podseća da ni posle dve decenije nije rasvetljeno ubistvo novinarke Radislave Dade Vujasinović, kao što ni 15 i po godina nisu kažnjeni ubice i nalogodavci ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Nepoznato je i ko je ubio novinara Milana Pantića 11. juna 2010. Na žalost, i novi slučajevi fizičkog nasilja nisu razjašnjeni. Tako ni posle četiri meseca nisu otkriveni huligani koji su teško pretukli novinara agencije Fonet Davora Pašalića.

Nezavisno udruženje novinara Srbije nikada neće odustati od borbe za utvrđivanje istine o stradanjima naših kolega i insistiraće na tome sve dok izvršioci ovih zločina ne budu kažnjeni.

Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija 18. decembra 2013. i biće obeležen prvi put 2. novembra, na prvu godišnjicu ubistva francuskih novinara Žislena Dupona i Kloda Verlona, koji su ubijeni prošle godine u afričkoj državi Mali.

IFJ ukazuje da je u toku 2014. u svetu smrtno stradalo bezmalo 100 novinara, i da su medijski radnici izloženi najvećem riziku u Pakistanu, Siriji, Iraku, Palestini i Ukrajini.

Od početka godine do danas, Pakistan je zemlja najvećim brojem ubijenih novinara – 13, dok je devetoro novinara ubijeno tokom letošnjih nemira u Palestini. U sukobima u Ukrajini život je izgubilo sedmoro novinara, isto toliko ih je ubijeno u Avganistanu.

„Godina 2014. pamtiće se, na žalost, ne samo kao još jedna tragična godina u kojoj je poginulo mnogo naših kolega već i po snimcima varvarskog odsecanja glava novinara Džejmsa Fola i Stivena Sotlofa koje ćemo zauvek pamtiti. To je nova dimenzija nasilja nad novinarima, a mi smo odlučni da se istina o njihovim stradanjima rasvetli do kraja. Zahvalni smo UN i međunarodnim institucijama koje su uspostavile Dan za okončanje nekažnjivosti, ali smatramo da bi trebalo da urade više kako bi vlade širom sveta preuzele odgovornost za bezbednost i zaštitu novinara , izjavio je predsednik IFJ Džim Bumela.

Međunarodna federacija novinara okuplja više od 600.000 novinara u 134 zemalja sveta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend