15. apr 2015.

„Vlast negoduje zbog kritika“

sasajankovicIzvršna vlast u Srbiji negoduje na kritiku medija i oni koji misle drugačije strahuju da mogu doći u neugodan položaj, izjavio je zaštitnik građana

„Ima medija u kojima se čuju kritički stavovi, ali moram da zamerim izvršnoj vlasti iz koje se čuju pozivi i vrsta komunikacije kojim se izražava negodovanje zbog kritičkih stavova“, rekao je Janković predstavljajući godišnji izveštaj pred Odborom Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Kako je istakao, uloga države nije da bude na jednoj strani, već da promoviše slobodu govora.

„Kod nas se s pozicije izvršne vlasti emituje (poruka) da su oni koji izražavaju kritičko mišljenje, strani plaćenici, oni koji ne vole državu. To izaziva strah medija i novinara da će doći u neugodnu poziciju i u pogledu oglašavanja“, ocenio je Janković.

„Kod nas se s pozicije izvršne vlasti emituje (poruka) da su oni koji izražavaju kritičko mišljenje, strani plaćenici, oni koji ne vole državu. To izaziva strah medija i novinara da će doći u neugodnu poziciju i u pogledu oglašavanja“

Zaštitnik građana govorio je i o pritužbama građana i rekao da se one većinom odnose na lošu upravu – više od 40 odsto.

On je dodao da su problemi građana česti zbog spornih propisa koje je donela Skupština Srbije.

Kao primer je naveo Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija kojim su penzije u suštini smanjene, a da penzionerima nisu odstavljena rešenja o tome što zakon nalaže u slučaju promene iznosa.

„Tu imamo situaciju manjka pravne sigurnosti“, rekao je Janković, navodeći i da trudnice tri meseca nisu dobijale naknadu zarade, a zatim su dodatno oporezovane čime su im, kako je istakao, prava bila ugrožena u najdelikatnijem trenutku.

Kako je ocenio zaštitnik, prava deteta u prošloj godini bila su prepoznatljivija i jasno su se identifikovala.

Ali, kao jedan od najvećih problema u vezi s decom, Janković je naveo štrajk prosvetnih radnika, odnosno skraćenje nastave kao posledicu štrajka.

„Naša deca su osakaćena za obrazovanje i za to se mora naći rešenje“, rekao je zaštitnik građana.

Kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, kako je naveo Janković, svest o njoj jača.

Pozitivan primer je prošlogodišnje održavanje Parade ponosa, a najdrastičnije kršenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti je slučaj transrodne majorke Helene kojoj je uručeno rešenje o prestanku radnog odnosa u Vojsci Srbije, naveo je zaštitnik.

Zaštitnik je podsetio da je pre dve godine podneo inicijativu da se roditeljima dece sa smetnjama u razvoju omogući skraćeno radno vreme, da se uvedu i druge posebne mere za te roditelje, a posebne naknade za one koji ne mogu da se zaposle.

„Vlada je tada dala mišljenje da su ti predlozi suviše ambiciozni“, rekao je Janković dodajući da ni dve godine kasnije Vlada nije dala alternativni predlog.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend