18. nov 2015.

Vlast, opozicija i “gratis” TV prenos

Gradonačelnik Niša, Zoran Perišić / Foto: FoNet

Gradonačelnik Niša, Zoran Perišić / Foto: FoNet

Osamnaest godina duga tradicija televizijskog prenosa sednica niškog parlamenta dovedena je u pitanje jer gradska vlast tvrdi da za to ne postoji zakonski osnov. Lokalne televizije traže najmanje 1.000 evra po satu prenosa

Opozicija Niša ne želi da učestvuje u radu lokalnog parlamenta bez direktnog televizijskog prenosa, dok vlast tvrdi da za to ne postoji zakonska obaveza. Na dnevnom redu 37. sednice niškog parlamenta, koja je 12. novembra prekinuta blokadom govornice opozicionih odbornika, bilo je usvajanje izveštaja o radu niških javno komunalnih preduzeća koja su u ogrominim dugovima,“što vlast želi da sakrije od očiju javnosti”, tvrdi niška opozicija. Sednice gradskog parlamenta prenosila je proteklih 18 godina Niška televizija (NTV), a ugovor sa Gradom prestao je da važi 31. oktobra, kada je NTV dobila novog vlasnika. Kako Istinomer saznaje, privremeno rešenje je nađeno, sednica će biti nastavljena u sredu,18. novembra, a prenos će “gratis” uraditi novi vlasnik NTV-a koji već poseduje više medija širom Srbije, a povezan je sa Vladanom Gašićem, sinom aktuelnog ministra odbrane.

Nezadovoljna izostankom televizijskog prenosa, 37. sednicu Skupštine grada Niša, prekinula je opozicija formiravši živi zid ispred govornice. Tačke dnevnog reda bile su usvajanje izveštaja o radu niških javno komunalnih preduzeća u prethodnoj godini, rebalans budžeta i usvajanje programa ustanova zdravstva za 2015. godinu, što je “svojevrsni paradoks, jer je kraj kalendarske godine“, istakao je za Istinomer Milan Lapčević, šef odborničke grupe DSS-a u niškom parlamentu i dodao:

“Svi znamo u kolikim su problemima javna preduzeća u Nišu, a to moraju da znaju i građani Niša. Na sastanku šefova odborničkih grupa traženo je od predsednika SG i gradonačelnika da omoguće uslove za normalan rad Skupštine. Kako se to nije desilo, sednica je prekinuta. Mi od našeg zahteva nećemo odustati”, rekao je Lapčević za Istinomer

Vlast tvrdi da nije u obavezi da obezbedi tv prenose.

“Pravilnikom Skupštine Grada Niša nisu predviđeni obavezni direktni prenosi i ni jedan član poslovnika nije prekršen,” rekao je predsednik SG Niša Mile Ilić (SPS), koji je, ipak, uputio svim televizijama u Nišu javni poziv za slanje ponuda.

Lider Narodnog pokreta Srbije u Nišu, Branislav Jovanović, takođe insistira na tv prenosima.

„Nesposobna lokalna vlast je izgleda čekala privatizaciju Niške televizije, materijali koji su na dnevnom redu su svesno odlagani, a sve u cilju sakrivanja istine od naših sugrađana. Gradski čelnici verovatno misle da mogu da sakriju svoje neuspehe tako što neće biti prenosa skupštinskih zasedanja. Niška vlast pokušava silom da „uguši“ medije jer nemaju apsolutno nikakve rezultate,“ izjavio je Jovanović niškim medijima.

I u Udruženju građana “Koalicija za Niš” smatraju da je došlo do namerne opstrukcije tv prenosa i da se ništa nije preduzelo iako se znalo da je privatizacija NTV-a neminovna. Slaviša Dinić, predsednik Udruženja i odbornik u SG Niša za Istinomer kaže:

“Približava se kraj mandata i došlo je vreme da se polože računi, šta se radilo prethodnih godina. Vlast je jednostavno iskoristila prvu priliku da se ne čuju kritike za loše vođenje gradskih preduzeća, ustanova i Grada Niša uopšte.”

U međuvremenu, stigle su ponude niških medijskih kuća i kreću se od 1000 do 1500 evra po satu tv prenosa. Gradonačelnik Niša, Zoran Perišić (SNS), kaže da nema ništa protiv tv prenosa, ali da traži “zakonski osnov” po kome bi se iz gradskog budžeta izdvojio novac za ove namene. On je pozvao opoziciju “da pronađe sponzore” ako želi kamere u skupštinskoj sali.

“Ako bi sednica SG trajala dva dana, što se dešava, Grad bi tv prenos koštao 25.000 evra. Ako ne nađemo zakonski okvir, prenosa neće biti. Opozicija može da opstruira rad Skupštine i izazove krizu vlasti, onda ćemo imati lokalne izbore nekoliko meseci pre svih u Srbiji. Ja nemam problem s tim, jer znam i kako se kotira SNS u Nišu i kako moj rad“ odlučan je gradonačelnik Perišić.

Isti problem, nakon privatizacije medija, imaju i Novi Sad i Kragujevac, jer su gradske televizije i u tim gradovima ugovornom obavezom prenosile sednice gradskih parlamenata.

“Zvali su me iz Novog Sada i Kragujevca, ni oni nemaju rešenje. Doslovce su mi rekli da čekaju da vide kako će Niš rešiti problem, pa će i oni po istom modelu”, istakao je Perišić.

Osim rebalansa budžeta, važna tačka dnevnog reda prekinute sednice bila je restrukturisanje javno komunalnog preduzeća “Gorica” koje je u ogromnim dugovima i čiji radnici od jula meseca nisu primili plate. Oni traže od opozicije da prestane da blokira gradski parlament, jer odlaganje skupštinskog zasedanja odlaže rešenje njihovih problema. U protivnom, najavljuju protest protiv opozicije. Komentarišući tržišne cene tv prenosa, lider NPS, Branislav Jovanović naglasio je da “je plaćanje tv prenosa deset puta manje nego što budžet Grada koštaju ujedi pasa po sudskim presudama“.

Milan Lapčević, šef odborničke grupe DSS-a u niškom parlamentu komentarišući nedavnu privatizaciju NTV-a, za Istinomer kaže:

“Ja sam upozoravao na posledice mnogo ranije, tražio i predlagao modele za nastavak funkcionisanja NTV-a. Nije bilo sluha ni iz redova vlasti, ni iz redova opozicije. Sada je to “danak” koji neko mora da plati. Kako je do sada bilo para u budžetu za finansiranje NTV-a i skupštinskih prenosa, moraće i na dalje da ih bude.”

Za pet dana, koliko traje kriza gradskog paralamenta, vlast je, čini se, našla rešenje. Prekinuta sednica biće nastavljena u sredu, 18. novembra, a da bez para uradi tv prenos, pristao je novi vlasnik NTV-a – Konzorcijum koji čine dnevni list “Narodne novine” i Vitko Radomirović i Slađana Ostojić.

Pristanak na tv prenos bez materijalne naknade, dešava se u isto vreme kad i oglašavanje Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) Niš, koji traži od državnih organa “da provere sve relevantne podatke u vezi sa privatizacijom NTV-a, kako bi se otklonile sumnje u eventualne nezakonitosti u tom procesu.” LAF traži da se utvrdi da li su u kupovini NTV, osim kapitala članova Konzorcijuma, korišćeni i javni prihodi, odnosno novac građana.

Da podsetimo, vlasnik “Narodnih novina”, Vitko Radomirović i drugi članovi njegove porodice poseduju Televiziju Belami, Radio Belami i internet portal Belami u Nišu, a na jugu Srbije, televiziju Sokobanja, zaječarski dnevnik „Timok“, pirotski nedeljnik „Sloboda“ i gradsku televiziju Blace.

Drugi član Konzorcijuma, Slađana Ostojić, nalazi se na funkciji direktorke Televizije “Zona plus”, čiji je vlasnik Vladan Gašić, sin aktuelnog ministra odbrane.

Na pitanje Istinomera kako objašnjava činjenicu da će Grad, najverovatnije, nastaviti da finansira privatizovanu medijsku kuću skoro istim procentom izdvajanja iz gradskog budžeta kao i pre privatizacije, gradonačelnik Niša, Zoran Perišić je kratko odgovorio.

“To nije pitanje za mene, nego za Ministarstvo kulture i informisanja.“

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend