18. nov 2015.

Valić Nedeljković: Nedopustivo je da Tanjug bude zatvoren

tanjug logo veciTanjug ima ugled, model je dobre prakse, iznedrio je novinare koji danas rade u mnogim medijima i nedopustivo je da jedna takva novinska agencija bude zatvorena, izjavila je dr Dubravka Valić Nedeljković, medijska ekspertkinja iz Novosadske novinarske škole

Tanjug ima ugled, model je dobre prakse, iznedrio je novinare koji danas rade u mnogim medijima i nedopustivo je da jedna takva novinska agencija bude zatvorena, izjavila je dr Dubravka Valić Nedeljković, medijska ekspertkinja iz Novosadske novinarske škole.

„Smatram da je država trebalo da izađe iz vlasništva Tanjuga na potpuno drugačiji način i mislim da je nedopustivo da jedna takva agencija bude zatvorena“, izjavila je ona novinarima uoči tematske konferencije o privatizaciji medija u Srbiji.

Valić Nedeljković je istakla da je, u razgovoru sa kolegama iz različitih medija, uvidela da su „svi nekako bili složni da je Tanjug zaista dobro obavljao svoj posao“.

Ako već 15 ili 20 godina „tražimo u svetu partnera za Železaru Smederevo i ako smo davali beneficije nekome ko će je preuzeti, ne znam zašto se nije takvom nekom akcijom tražio i odgovarajući partner u svetu i za Tanjug“, upitala je ona naglasivši da „Tanjug ima ugled, ima model dobre prakse i iznedrio je toliko novinara koji rade u mnogim medijima“.

Tanjug je „relevantna agencija i ne znam zašto se nismo trudili da dobije svog novog partnera, odnosno novog vlasnika“, rekla je Valić Nedeljković i navela da su mediji vlasnici američke agencije AP, kao i da je vlasništvo Frans presa, kao nacionalnog dobra, preuzela Francuska.

U mnogim zemljama Istočne Evrope novinske agencije su još u državnom vlasništvu tako da, podsetila je ona, „postoji mnogo varijeteta u vezi sa tim vlasništvom i ne znam zašto smo se mi odlučili da našu zatvorimo, da ne bude niko vlasnik“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend