31. mar 2015.

Vučić najpominjanija ličnost na Tviteru

zunzuneo-tviter_660x330Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najpominjanija je ličnost na Tviteru u Srbiji, pokazali su rezultati prvog tviter-istraživanja online reputacije premijera i političkog diskursa tviteraša u odnosu prema Aleksandru Vučiću.

Kako se navodi, istraživanje pominjanja ključne reči Vučić i Vucic , kao i hashtagova #Vučić i #Vucic , na Tviteru, u periodu od 6. februara do 6. marta 2015. godine pokazalo je da je odnos prema Aleksandru Vučiću na Tviteru pretežno negativan.

„U 92 odsto pominjanja na Tviteru odnos prema Vučiiću je negativan, dok mediji o Vučiću izveštavaju u istom tom procentu ali pozitivno“, navode u Centru  za nove medije LIBER koje je sprovelčo ovo istraživanje.

Analizom je utvrđeno da je preovlađujući govor podrške Aleksandru Vučiću uglavnom govorni čin tvrdnje, a da se podrška svaki četvrti put izražava obračunom sa neistomišljenicima.

Istraživanje pokazuje da je preovlađujući govor oponiranja Vučiću takođe tvrdnja i to u više od polovine tvitova, a po načinu iskazivanja preovladava ironija i sarkazam.

Duboljom analizom diskursa, utvrđena je direktna kauzalnost vrste javnog govora premijera i vrste govora tviteraške javnosti.

Istraživanje je pokazalo da na Tviteru postoji visok nivo političkog nezadovoljstva obe grupe. „Negativna“ grupa ga iskazuje u 100 odsto svojih tvitova, a „pozitivna“ grupa svoju podršku premijeru iskazuje političkim nezadovoljstvom prema oponentima u čak polovini slučajeva.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 4.758 jedinstvenih profila koji su objavili 9.553 tvitova koji sadrže ključnu reč Vučić. Uzorak je nastao agregacijom tvitova koji sadrže ključnu reč, bez svesti korisnika da su takvi tvitovi obrađivani.

Kompletni rezultati istraživanja mogu se videti ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend