05. nov 2015.

Vučić potpisao gašenje Tanjuga

tanjugDokumentaciju Tanjuga preuzima Arhiv Jugoslavije

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je i zvanično da je doneta odluka da se novinska agencija Tanjug ugasi i da će svi zaposleni dobiti otpremnine, ali ne objašnjavajući zašto je ovo jedini državni mediji koji nije prodat a čijim zaposlenima nisu ponuđene besplatne akcije. Direktorka agencije Branka Đukić ni juče nije želela da se oglašava ovim povodom, a prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, od četvrtka će Tanjug prestati da emituje vesti, iako zaposlenima to nije zvanično saopšteno i naloženo im je da dođu na posao.

Ministarstvo je saopštilo da je tokom prethodnih meseci Agencija za privatizaciju organizovala dva javna poziva za prodaju javnog preduzeća Novinske agencije Tanjug, koji su proglašeni neuspešnim jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

„Imajući u vidu da član 146. Zakona o javnom informisanju i medijima predviđa da Zakon o Javnom preduzeću Novinskoj agenciji Tanjug prestaje da važi datumom potpisivanja kupoprodajnog ugovora odnosno najkasnije 31. oktobra 2015. godine, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o pravnim posledicama prestanka Javnog preduzeća Novinske agencije Tanjug. Ovom odlukom se, između ostalog, predviđa da će svi zaposleni dobiti otpremnine u skladu sa Programom za rešavanje viška zaposlenih u procesu privatizacije, kao i da će im biti plaćeno za rad i angažman u periodu do donošenja Odluke o pravnim posledicama prestanka Javnog preduzeća Novinske agencije Tanjug, koja će biti objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije“, navodi se u saopštenju.

U ovoj Odluci, u koju je Danas imao uvid, navodi se da imovinu Tanjuga, pravo korišćenja na stvarima u javnoj svojini, novčana sredstva i druga imovinska prava preuzima Republička direkcija za imovinu po brisanju Tanjuga iz Registra privrednih subjekata.

„Dokumentaciju nastalu u radu Tanjuga, a koja predstavlja arhivsku građu preuzima Arhiv Jugoslavije“, navodi se u Odluci koju je potpisao u utorak 3. novembra premijer Srbije Aleksandar Vučić. Dodaje se i da će direktor Tanjuga po isplati zarada, otpremnina i drugih primanja podneti Agenciji za privredne registre prijavu radi brisanja iz Registra privrednih subjekata. „Radi obavljanja poslova u vezi sa prestankom Tanjuga direktor Tanjuga angažovaće po ugovoru potreban broj izvršilaca“, navodi se u dokumentu koji još nije objavljen.

Prema važećim propisima o otpremninama, zaposleni će moći da biraju tri opcije – 200 evra po godini staža, ne više od 500 evra po stažu kod poslednjeg poslodavca ili šest prosečnih zarada za zaposlene koji imaju više od 15 godina staža.

Mirković: Neosnovani navodi o agenciji pri Vladi

Povodom navoda u medijima da je Tanjug ugašen kako bi otpočela da radi nova agencija pri Vladi Srbije, državni sekretar u Ministarstvu kulture Saša Mirković je rekao juče da su takve tvrdnje neosnovane. Kako je objasnio, postojećim zakonom je definisano da država izlazi iz vlasništva u medijima i da bi se tako nešto dogodilo morala bi da usledi izmena zakona, što se ne planira. On je u izjavi za B92 dodao i da su privatne agencije Beta i FoNet dovoljne za tržište Srbije.

Različita mišljenja u skupštini

– Odluka o gašenju Tanjuga u skladu je sa Zakonom o informisanju i medijima. Skupština Srbije još pre godinu dana usvojila je Zakon o informisanju i medijima i do kraja će ga poštovati, rekao je juče novinarima u Skupštini Srbije Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS. On dodaje i da je sve što se dešava u najboljim namerama i u okviru zakona. Janko Veselinović, poslanik Pokreta za preokret, izrazio je protest zbog gašenja Tanjuga, uz pitanje da ne zna kome je u interesu da ova agencija nestane.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend