02. okt 2016.

Vučićev kabinet: Petričićeve karikature poeni za premijera

vlada_srbijeKabinet premijera Aleksnadra Vučića iz medija je saznao da je nedeljno izdanje Politike danas izašlo bez karikatura Dušana Petričića. Iz kabineta je za Insajder.net rečeno da ih niko nije obavestio o dešavanjima u Politici, ali da taj list treba da nastavi da objavljuje Petričićeve karikature jer one premijeru samo donose poene

„Ali, kabinet smatra da Politika treba da nastavi sa objavljivanjem Petričićevih karikatura jer one nikome ne smetaju već premijeru samo donose poene. One su dokaz demokratskog poretka i za premijera je važno da karikature opstanu. One pokazuju da ljudi koji ne prate promene i koji imaju najoštriji antivladin stav i ličnu mržnju prema predsedniku Vlade, treba da imaju svoj prostor da nesmetano rade u buduće, kao što su do sada radili“, navodi se u odgovoru kabineta premijera Insajder.netu.

Petričić je ranije danas za Insajder.net izjavio da mu je pre otkaza u Politici sugerisano da proredi karikature sa premijerom Aleksandrom Vučićem. S druge strane. vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika Politike, Žarko Rakić, odbio je da objasni o čemu se radi.

„Pre mesec dana me je pozvao novopostavljeni urednik Politike Žarko Rakić i rekao mi je da on naravno nema ništa protiv da i dalje objavljuje moje karikature s premijerom Vučićem, ali da bi bilo dobro da ih malo proredim. U petak me je ponovo pozvao i sopštio mi je da nije zadovoljan, da se ništa nije promenilo i da Politika raskida ugovor“, rekao je Petričić za Insajder.net.

Kako kaže, pre raskida ugovora sugerisano mu je da se više posveti spoljnopolitičkim temama.

„Ja sam se naravno bavio i spoljnom politikom, kao i temama iz kulture koje su vrlo zanimljive za karikaturu. Ipak, moje karikature su objavljivane jednom nedeljno, a retke su bile situacije da za sedam dana, izjave ili postupci premijera Vučića nisu bili najzanimljiviji“, objašnjava karikaturista.

Kaže da u vreme kada su glavni urednici bili Dragan Bujošević i Ljiljana Smajilović nije dobijao pozive ili zahteve da ublaži svoje karikature.

V.d. urednika Politike Žarko Rakić nije želeo da komentariše rakid ugovora s Petričićem. U kratkoj izjavi za Insajder.net rekao je da ne vidi šta je tu nejasno, dodajući da je dovoljno to što je o celom sučaju rekao Petričić.

Karikaturista i ilustrator Dušan Petričić bio je stalni saradnik Politike od 2009. Njegovi radovi bili su izloženi na izložbi Necenzurisane laži, koju je organizovao SNS, a na tabli ispred panosa s karikaturama više autora posebno je analiziran njegov rad.

Preuzeto sa: N1

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend